Megkezdődött az Eminescu Nemzetközi Költészeti Fesztivál

Balázs F. AttilaA szeptember 24. és 27-e között, a dél-romániai Craiován tartandó Eminescu Nemzetközi Költészeti Fesztivál magyar meghívottjai: Turczi István, Balázs F. Attila, Simon Adri, Székelyhidi Zsolt és Berka Attila. 

Rajtuk kívül dél-amerikai, olasz, spanyol, portugál, orosz, izraeli, szerb, macedón, szlovák, moldáv, montenegrói és természetesen hazai költők kaptak meghívót. A rendezvény szervezője az Eminescu Akadémia, amelyet olyan költőnagyságok alapítottak, mint Eugenio de Andrade (Portugália), Vincenzo Bianchi (Olaszország), Ion Deaconescu (Románia), Oliver Friggieri (Málta), Eugene Guillevic (Franciaország), Blazse Koneski (Macedónia), Mario Luzi (Olaszország), Ismail Kadare és Mateja Matevski (Albánia), Czeslaw Milosz (Lengyelország; Nobel-díjas, 1980), Wole Soyinka (Nigeria, Nobel-díj, 1986), Edoardo Sanguineti (Olaszország), Osten Sjostrand (Svédország), Takis Varvitsiotis (Görögország, Herder-díj), és Mimmo Morina (Luxemburg).
A háromnapos rendezvény programjában felolvasások, könyvbemutatók szerepelnek, találkozók az egyetem és középiskolák diákjaival a színház művészeinek részvételével, valamint „Merre tart a kortárs költészet” címmel szimpóziumra is sor kerül. Ez alkalommal osztják ki az akadémia díjait. 

Az idei Eminescu Költészeti Díjat Turczi István József Attila- és Babérkoszorú-díjas költőnek ítélték oda, román nyelven hamarosan megjelenő verseiért. A költő a díjat szeptember 24-én veszi át Craiovában.

Az elmúlt évben Balázs F. Attila kapott Eminescu -íjat műfordítói tevékenységéért.

A romániai Craiova városban alapított Mihai Eminescu Akadémia 14 éve adja ki a nagy román nemzeti költőről, Mihai Eminescuról elnevezett nemzetközi költészeti díjat. Olyan világhírességek kapták meg, mint Jevgenyij Jevtusenko, Jacques Derrida, Mateja Matevszki, Edoardo Sanguineti.

Válságtól függetlenül, a vers megtalálja útját a szépet szomjazó emberek felé – nyilatkozta a sajtónak Ion Deaconescu, az akadémia elnöke, a rendezvény házigazdája, akinek nemrégen jelent meg magyar nyelvű verseskötete a hazai AB-ART kiadó gondozásában.

Munkatársunk, Monozlai Flóra is a  helyszínen van, várjuk a felvételeit.

További hasonló témájú videók