Az Esterházy-szobor kezdeményezőinek baráti találkozója

Kovács GergelynéEgy nagyszerű összefogásnak köszönhetően május 15-e óta Nagy János szobrászművész Esterházy János-szobrában gyönyörködhetünk a budapesti Gesztenyés-kertben. Az alkotók tiszteletére baráti összejövetelt szervezett június 28-án Csúzon, a Szénássy-kúriában a Szövetség a Közös Célokért társulás, ahol köszönetet mondtak Nagy Jánosnak és barátainak, az Esterházy-szobor kezdeményezőinek, a bizottság valamennyi tagjának, élükön Kovács Gergelyné Irénkével.

 https://vimeo.com/69891737

Jelenlegi pozíció
Irányok lekérdezése

Csúzy-kastélyt 1680 táján késő reneszánsz stílusban Csúzy Pál építtette. A XVIII. század végén klasszicista stílusban átépítették. 1945 után néhányszor átalakították: lakásokat képeztek ki benne, később pékség és üvegezőműhely üzemelt falai között. A lebontásra szánt épületet 1998-ban eredeti alakjában felújították, régi fényét visszaállították. A nyilvánosság számára 2001 novemberében nyitották meg. A Műemlékvédelmi Hivatal 2002-ben védett műemlékké nyilvánította. A kastély 2003 óta színvonalas előadások, kiállítások, konferenciák színhelye. A kastélyban állandó kiállításként szolgál a „Szlovákiai kastélyok és templomok maketten” című kiállítás. A kastélyba költözött a Művelődési és Kultúrtörténeti Intézet és itt működik a Szlovákiai Magyar Honismereti Egyesület is. Szintén állandó kiállításként tekinthető meg (2004 óta) a régióhoz kötődő neves személyek kerámiaszobor-kiállítása. Esterházy János, Lehár Ferenc, Jókai Mór, Laborfalvy Róza, Pázmány Péter, Klapka György, Andrássy Gyula, Jedlik Ányos, Baross Gábor és Feszty Árpád kerámia-szobrai Szelekovszky Magdolna kerámiaművész és Juhász Katalin kosztümtervező alkotásai. Az Esterházy János-emlékszoba a felvidéki politikus munkásságának, mártírsorsának állít emléket. A tükörteremben a kastélyhoz és a községhez kötődő neves személyek portréi találhatók.


  Ha értesülni szeretne róla, hogy milyen új videók kerülnek fel az oldalra
csatlakozzon a Televízió Facebook-oldalához!


A cikkek, illetve videók tartalma nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.
Célunk, hogy lehetőséget adjunk különböző vélemények megjelenésére.


Tags: , , , , , , , , ,


A bejegyzés trackback címe: https://www.televizio.sk/2013/07/esterhazy/trackback/

Most itt van: Home // ESEMÉNY, Évforduló, Képzőművészet, NÉZET, VIDEÓK // Az Esterházy-szobor kezdeményezőinek baráti találkozója

© Magyar Interaktív Televízió

© 2010 Magyar Interaktív Televízió. All rights reserved.
Edited by Microgramma