Ünnepelt a somorjai Harmonia Classica Kamarazenekar

2013. április 20-án nagyszabású jubileumi koncertet adott a somorjai Harmonia Classica Kamarazenekar a Németh-Šamorínsky István Művészeti Alapiskola koncerttermében.

„Szombaton este 18:00-ra teljesen megtelt a somorjai Németh-Šamorínsky István Művészeti Alapiskola koncertterme. Az ok: itt tartotta ünnepi koncertjét a somorjai Harmonia Classica Kamarazenekar, mely ebben az évben ünnepli ötödik szülinapját.

A szinte csak somorjai magyar zenekedvelő fiatalokból álló zenekar még 2008 januárjában alakult, amikoris Hegyi Brigitta úgy döntött, hogy újra összeszedi volt hegedűs diákjait, barátait, és önálló zenekart alapít. Sokan kérdezhetik, hogy a zenekar-alapítás előtt merre voltak és mit csináltak a lassan pont öt éve a zenekarba hívott tagok. Nos, előtte is együtt játszottunk, többé-kevésbé mindenki, de akkor mint a somorjai Németh-Šamorínsky István Művészeti Alapiskola diákzenekara, és mint az  SMS (Somorja – Mosonmagyaróvár – Stockerau) zenekar, de a 2007-es évben egy nézeteltérés következtében ez a diákzenekar – mint „zeneiskolai zenekar” – megszűnt létezni. S mivel Hegyi Brigitta nem bírta zenélés nélkül – no jó valljuk be, mi sem igen –, szinte  egyből igent mondtunk „Brigi néni” meghívására.

Az első fellépés sem váratott sokat magára, hiszen még abban az évben, 2008. május 8-án részt vettünk egy magyar szentmisén a bécsi Szent István-dómban, ahol Händeltől és Telemanntól játszottunk darabokat. A hazai közönségnek még ugyanabban az évben, 2008. december 6-án mutatkoztunk be egy szokásos karácsonyi koncert  keretén belül.

Azóta a zenekar évente körülbelül 3-4 koncerttel szórakoztatja a nagyérdeműt: az év első felében általában egy tavaszi koncert van programon, karácsonyfelé pedig adventi koncerteken játszunk, több helyen is.

Sokat köszönhetünk a HÍD Vegyes Karnak, amely rendszeresen magukkal vitt rendezvényeikre, így külföldön is már többször szerepelt formációnk (Sárbogárd, Vajta, Pacov stb.).

Koncertjeink közül kiemelném még a 2009. április 26-i jótékonysági koncertünket, amelyen a felajánlott adományokat egy mozgássérült kislány kerekes székének megvásárlására fordítottuk.

De térjünk is vissza a jelenbe. Szombaton ugye megtelt a koncertterem. Faust Polonézével nyitottunk, majd Vincze Mária foglalta össze a zenekar életének első öt évét. Következett Sugár Rezső Rondója, Dvořák Humoresque-je, majd Brahms ötös számú Magyar Tánca. Az est Boráros Gyuri harmonika-játékával folytatódott, majd a A HÍD Vegyes Kar és Lovász Bálint következett.

A második részben Pascuall De Gulla keringője, a Lagrimas y Sonrisas, Leroy Anderson Plink, Plank, Plunkja és Ted Ricketts által egy csokorba szedett  három ABBA-sláger hangzott el, és a We are the world című sláger zárta a koncertet Bob Cerulli átdolgozásában.

A mindannyiunk meglepetésére óriási tapssal jutalmazott műsort megtoldottuk egy ráadással, a  már azelőtt játszott Plink Plank Plunkkal.

Azt kel hogy mondjam, szerintem méltóképpen ünnepeltük zenekarunk fennállásának 5. évfordulóját, és a közönség reakciója alapján elmondhatom, nem csak belülről éreztük úgy, hogy jól sikerült.

Végszónak álljon itt Gódány Tibor barátom kérdése a ráadás-szám előtti tapsvihar alattról:

– Te János, ez most tényleg ennyire nagyon jó volt, hogy így tapsolnak? :)

(Méry János, Somorja.sk)

(Folytatjuk)

Harmonia Classica Kamarazenekar

További hasonló témájú videók