Idegesítő filmek nemzetközi fesztiválja Marseille-ben

 Lars von Trier: 5 obstrictionsMásodik alkalommal rendezték meg az Idegesítő filmek nemzetközi fesztiválját a dél-franciaországi Marseille-ben: az április 13-án kezdődött kéthetes seregszemlén a forgalmazás hagyományos kritériumaiba nehezen besorolható, ezért moziban nem is látható (túl hosszú, túl komoly, túl kísérletező, túl amatőr, túl politikus, túl beszédes vagy éppen dialógus nélküli, azaz valamiért nézhetetlennek és unalmasnak tartott) filmeket mutatnak be.

A tavalyi első kiadás után idén 15 újabb, elvileg érdektelen, valójában radikális alkotást mutatnak be a fesztiválszervezők.

„Valójában ezek nem idegesítők, csak ez a megjelölés felkelti a figyelmet – mondta Emmanuel Germond, a fesztivál alapítója a France Info hírrádióban. – Az emberek azt gondolják magukban: fogalmunk sincs, hogy mit fogunk látni, de megbízunk a fesztiválban, hogy valami érdekeset, eredetit vagy provokatívat mutat nekünk. Az itt bemutatott filmek általában senkit nem érdekelnek. Mi olyan intenzív élményt kínálunk, amely megmozgatja a nézőt. Ez a fesztivál nem vicc, hanem igazi kockázatvállalás.”

Az idén bemutatásra kerülő 15 nagyjátékfilm közül kiemelkedik a holland Renzo Martens Kongóban készült dokumentumfilmje, amelyet eddig egyetlen mozi sem mutatott be. Az Enjoy Poverty című alkotás álnaiv stílusban mutatja be a humanitárius szervezetek afrikai munkáját. Egy másik érdekesség a provokatív megjegyzései miatt a cannes-i fesztiválról kitiltott Lars Von Trier dán rendező saját magáról készített portréfilmje, a The Five Obstructions. A francia Emmanuel Gras pedig Marhák címmel kommentár nélküli dokumentumfilmet készített a francia tehenekről.

A fesztivál fő szenzációja Mark Cousins The Story of Film című 15 órás alkotása, amely a filmművészet történetéről készült dokumentumfilm. Az alkotásban mintegy száz híres film részlete látható. A Canal+ francia kereskedelmi televízió 2012-ben már sugárzott egy egyórás részletet ebből a filmből, de Marseille-ben április 13-án délelőtt 10 órától a teljes művet levetítették. (Forrás: librarius.hu; Venczel Katalin)