Nézzen körül a Marson

curiosity-rover-martian-solar-day-2Andrew Bordrov fotós elkészítette a Curiosity második marsi napjának 360 fokos, interaktív panorámáját. A Google Maps-hoz hasonló felületen beállíthatjuk az irányt, forgathatjuk a nézőpontot, és akár nagyíthatunk is.

Curiosity rover: Martian solar day 2 in MARS
A panoráma honlapja

A Mars-járó egyelőre még nem mozdult el a leszállás óta, de Matthew Heverly robotmérnök, a NASA Sugárhajtás Laboratóriumának munkatársa azt írta a Twitteren, hogy a Curiosity első kerékmozgatási próbái a küldetés 13. napján, vagyis vasárnap várhatók, és a 15. napon a tervek szerint már el is indul a rover. Az előző Mars-járókhoz képest száguldozni fog a rover: a Curiosity maximális gurulási sebessége szilárd, lapos felszínen kb. 2,3 méter/perc. A Curiosity tudományos célpontja, az Aeolis-hegy oldalában lévő párhuzamos kőzetréteg 6 kilométerre van a leszállás helyétől. A tervek szerint 2013 elején érheti el a rover a hegy lábát.

Az Mars körül keringő  Mars Reconnaissance Orbiter HiRISE-kamerája újabb izgalmas felvételt készített a még a felszínen álló Curiosity roverről. A színes fotón a Mars-járóra váró hat kilométeres út látszik, az előtte tornyosuló homokdűnékkel.

Hova tart a Mars-járó
Hova tart a Mars-járó? a kép alján kékes színben látszó hegyekhez, A rovertől délre elhelyezkedő hasonló színű, délnyugat-északkelet irányban húzódó dűnesort meg kell kerülni. A dűnék összetételét a keringőegységek műszereivel még nem sikerült pontosan meghatározni, de a Curiosity minden bizonnyal kideríti majd. Az egyes dűnék néhány száz méter hosszúak, és néhány tíz méter magasak.