A Kis-Duna Menti Rockszínház Királyfiakarcsán

A Kis-Duna Menti Rockszínház Királyfiakarcsán„Amatőr társulatunk a 2000-es év elején alakult az államalapítás millenniuma alkalmából. Alapító tagjai: Vadkerti Imre, Gőgh Zoltán és Mayer János voltak. Kiegészültek a templomi kórussal.

 https://vimeo.com/47653230

Ekkor még csak egy műsor erejéig gondolkodtak összmunkában. Viszont a közvéleményben nemvárt hatalmas sikeren felbuzdulva a folytatás mellett döntöttek. Ehhez szükségük volt további szereplőkre és segítőkre. Csatlakozott a kezdeményezéshez néhány kitűnő zenész és énekes: Rigó Jenő, Szabó Márta, Szabó Ilona, Barczi Zsuzsa, Sipos János, Sipos Dávid, Oláh Péter,… továbbá prózai szereplő Tóth Ildikó, Czabánik Gábor és egy mindenes segítő és támogató: Rigó Magdolna. Néhány elkészült ünnepi műsorba bevonták a helyi magyar iskolák tehetséges csoportjait is. A zenés műsorok színpadra vitelében sokat segítettek a gútai kultúrház alkalmazottjai (Csente Hilda, Gőgh Ferdinánd és Bagita János) 2001-ben minőségi és szerkezeti változás állt be a társulat életében. Polgári társulássá alakult a csapat, saját kórusa alakult (Szent István Kamarakórus: Szabó Angéla, Rigó Andrea, Farkas Ágnes, Mayer Anna,…stb.) és folyamatosan további tehetségek csatlakoztak hozzájuk. Közben néhányan le is morzsolódtak, ami természetes egy társulat alakulásában. Tóth Sándor, Jónás Csaba és Tóth László új színt vittek az egyre népszerűbb csapatba, amely már Gútán kívül is több helyen bemutatkozott. A zenés ünnepi összeállítások ( „Hazádnak rendületlenül”, „Szabadság a nemzet kincse”, „Emeld fel szívedet nemzetem”, „Ember kell a gátra”, „ Konduljanak meg a vészharangok”) után a „Magyar Hírmondó” rock oratórium egy összefüggőbb, történelmi kronológia, amely a rendezés terén egy magasabb minőségi szintet jelentett. A társulathoz ekkor csatlakozott Tóth Bálványi Ilona, aki többévtizedes drámai tapasztalata révén sokat tudott segíteni. Ezután egy közel 3 órás 2 felvonásos, közel 50 szereplős musical bemutatása még nagy kihívásnak tűnt, de a társulat kiegészülve néhány lelkes és tehetséges helybelivel ezt is jelesen megoldotta. Az előadás (Légy jó…) közel 30 előadást élt meg, és még a most is műsorkínálatban szerepel.
2003-ban a magyarországi Bakony Néptáncegyüttessel (Turi György vezetésével), a szintén magyarországi Syncron zenekarral, székesfehérvári Tilinkós segítséggel (Tilinkó népzenekar) és a kisbéri Táncsics Gimnázium színjátszó körével kiegészülve a szerző, Koltay Gergely, támogatásával bemutatták a „Szeretet hídja”c. nemzeti rock-oratóriumot, amely a teljesen élő hangzásnak, látványos táncoknak is köszönhetően nagyon-nagy sikert aratott.
2004-ben folytatódott az előző évi együttműködés a fenti csoportokkal. Ennek fényes példája a „Magyar História”c. rock-oratórium, amely a magyar történelem fordulópontjait mutatja be kronológiai sorrendben, kitűnő dalokkal, „elfelejtett dallamokkal”, látványos táncokkal és filmkivetítéssel. A kritikusok szerint is magasan értékelt darabban ismert és kevésbé ismert zenei-prózai képi és táncmomentumokat fedezhetünk fel, élvezetes formában feldolgozva.
2006 májusában került bemutatásra József Attila – Szállj költemény címü emlékestje. A társulaton belül egy kis lelkes csoport / Mayer Anna, Tóth Ildikó, Tóth Sándor, Vadkerti Imre/ arra a feladatra vállakozott, hogy ily formában népszerüsítse az irodalmat.Az összeállításban azt a célt követték, hogy a kiválasztott versek akár előadásban vagy megzenésített formában érintsék meg a hallgatóság szívét. Arra törekedtek, hogy a költemények megtalálják előadásuk révén az emberek erzésvilágát.
Erre a darabra is érvényes, mint az egész eddigi tevékenységre a lelkes hazafiság, szilárd magyarságtudat és igazságérzet. Ennek kinyilatkoztatása, művészi formába öntött közvetítése a nézők felé a társulat elsődleges és mindenekfeletti feladata és örökös célkitűzése.”
(Mayer János, Villagutta)

További hasonló témájú videók