Párhuzamos nemzetépítések és történelmi komplexusok

Bárdi Nándor Simon Attila és Kocsis Aranka köteteit mutatja be„Kutatóként az izgat, hogy a kisebbségi elitek mit gondolnak a saját társadalmukról és mit tudnak a saját társadalmuk szervezésével kezdeni.” Bárdi Nándor történész mutatta be Kocsis Aranka és Simon Attila új köteteit, valamint Filep Tamás Gusztáv könyvét, amelyek a Pozsony város történetei sorozat részeként a Kalligram kiadónál jelentek meg. A házigazda a Határokon Átnyúló Információs és Fejlesztési Központ vezetője, Csanaky Eleonóra volt.

Pozsony város történetei. Sorozatszerkesztők: Czoch Gábor, Roman Holec, Kocsis Aranka

A magyar szórványosodás a lakótelepeken zajlik…

Hogyan lehet a traumákról másképp beszélni? Hogyan lehet olyan eszményeket adni egy kisebbségi társadalom számára,  ami azt mondja, hogy igenis megéri két- vagy háromnyelvűnek lenni…

Milyen túlélési stratégiái lehetnek a városi magyarságnak?

Bárdi Nándor történész (1962, Laskod) 1987-ben végzett a szegedi József Attila Tudományegyetem történelem–Kelet-Európa szakán. Jelenleg a  MTA Kisebbségkutató Intézetének  munkatársa, a romániai magyar kisebbség 1918–1940 közötti periódusának kutatója.

Filep Tamás Gusztáv magyarországi kisebbségkutató és művelődéstörténész a (cseh)szlovákiai magyar irodalom-, sajtó-, valamint eszmetörténet kutatója.

Kocsis Aranka (1953, Bálványszakállas). Szerkesztő, néprajzkutató. Népművészettel, társadalomnéprajzzal foglalkozik. Írásai hazai és magyarországi folyóiratokban, szaklapokban jelennek meg.

Simon Attila történész, a Fórum Kisebbségkutató Intézet tudományos munkatársa, a Selye János Egyetem Tanárképző Kara Történelem Tanszékének vezetője.

További hasonló témájú videók