Lemondott Szőcs Géza

Szőcs Géza Gyorshír: Az MTI-hez 2012. június 13-án, szerdán eljuttatott közleményében felmentését kérte az emberi erőforrások miniszterétől Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár.

“Három megfontolás szól amellett, hogy ugyanazt folytassam, amit az elmúlt két évben végeztem, ennél sokkal több – huszonhat – szempont pedig amellett érvel, hogy változtassak és más feltételek közt próbáljam tovább szolgálni az eddig fontosnak tartott értékeket és ügyeket” – írta lemondásának okairól az államtitkár.

Szőcs Géza kifejtette, a kulturális államtitkárság tisztességes munkát végzett irányítása alatt. “Általános elismeréssel zártuk az uniós elnökség fél évét. Számos kultúrdiplomáciai sikert könyvelhettünk el, és befolyásos barátokat szereztünk országunknak az ellene folytatott legbrutálisabb agresszió időszakában. Nélkülünk ma sem 1956-os Intézet nem volna, sem Concerto zenekar” – összegezte az elmúlt két évet. “Peking legfontosabb múzeumában nem állíthatott volna ki több mint harminc kortárs magyar képzőművész, elindítva a kínai műgyűjtők érdeklődését irántunk. Általában, a magyar politika ázsiai nyitásában fontos szerepet játszottunk” – folytatta.

„Államtitkárságunk az egész kormányzaton belül a legsikeresebben vett részt az uniós pályázatokon. Megteremtettük kultúránk digitális átállásának alapjait, és jelentősen bővítettük a nemzet szellemi egyesítésének eszköztárát. És minden reményünk megvan azzal kapcsolatban, hogy az Andrássy-negyed azzá válik, aminek megálmodtuk: izgalmas kulturális értékeknek a világon egyedülálló rendezett halmazává. A világválság és a magyar krízis körülményei közt meggyőződésem, hogy jól teljesítettünk” – összegzett az államtitkár.

Kiemelte még, hogy nyilvános megszólalásaiban “szabadon gondolkodó énjének” adott hangot, és mindig az általa helyesnek vélt ügyeket támogatta. „Ha úgy láttam, hogy ki kell állnom megvádolt filozófusok mellett, azt tettem. Ha József Attila szobráról véltem úgy, hogy meg kell védenem, azt tettem” – írja. Majd hozzáteszi, kiállt amellett, hogy politikusi tevékenysége miatt ne „radírozzák ki irodalmunkból” Csurka István rendszerváltó írót, ahogy amellett is, hogy az erdélyi magyar közösség jogvédelmében egykor fontos szerepet játszó Tamás Gáspár Miklós életműve megérdemel egy jelentős állami elismerést.

„Ha azt véltem helyesnek, hogy ne változzon a Nemzeti Színház igazgatója, emellett érveltem. Ha elfogadhatatlannak láttam, hogy Nyirő Józseftől – akinek egyetlen könyvében sem találtam egyetlen embertelen, emberellenes, uszító, gyűlölködő mondatot sem– meg akarják tagadni a végtisztességhez való jogot is, ennek megfelelően cselekedtem. És mindezt nem ide-oda cikázva ellentétes politikai pólusok között, hanem saját morális és esztétikai megfontolásaim egyenes vonalú logikájának mentén” – olvasható a közleményben.

„Bárhogy is, azt, hogy az egymás torkát elvágni kész szekértáborok nem ugrottak egymásnak, saját szerepemnek is tulajdonítom. Ez nem sok, de nem is kevés. Utódaimnak szerencsét és sok sikert kívánok” – zárja Szőcs Géza az MTI-hez eljuttatott levelet.

Arról, hogy ki lesz Szőcs Géza utóda, egyelőre csak találgatások olvashatóak a sajtóban. Felmerült L. Simon László fideszes képviselő, a kulturális bizottság és a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) elnökének neve, de sokan lehetségesnek tartják azt is, hogy Hammerstein Judit jelenlegi helyettes államtitkár, Halász János parlamenti államtitkár vagy Baán László kormánybiztos, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója tölti majd be a kultúráért felelős államtitkár posztját a jövőben. (Forrás: litera.hu)

Kapcsolódó:

Íme a nem fasiszta, nem antiszemita Nyirő József

(Visited 21 times, 1 visits today)