Liszt Ferenc és pozsonyi barátai – május végéig látható

Liszt Ferenc és pozsonyi barátaiMájus végéig még látogatható a Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma által, más múzeumokkal együttműködve rendezett Liszt Ferenc és pozsonyi barátai című kiállítás a Szlovák Nemzeti Múzeum pozsonyi Váralja Kiállítótermében (Žižkova 16) .

„A kiállítás eredeti történelmi dokumentumok és azok másolatai révén mutatja be Liszt Ferenc személyiségét, életét, művészi tevékenységét, valamint a zeneszerzőnek a korabeli Pozsony polgáraival tartott kapcsolatait. A kiállítás a dokumentumokat részint klasszikus múzeumi prezentáció formájában, részint modern vizuális módszerek, interaktív elemek és multimediális installációk felhasználásával mutatja be. A Liszt Ferenc és pozsonyi barátai témakörrel kapcsolatos, a kiállításon szereplő értékes dokumentumok főként pozsonyi gyűjteményi, levéltári, könyvtári és egyházi intézményekből származnak.

A Pozsonyi Városi Galéria gyűjteményéből kölcsönkapott anyagon a kiállítás látogatói megtekinthetik egyebek közt a Liszt Ferencet és a korabeli pozsonyi kulturális élet képviselőit ábrázoló olajportrékat és mellszobrokat – Tilgner Viktor, Fadrusz János és Stróbl Alajos, a XIX. századi művészet jeles képviselői alkotásait. A képzőművészeti összeállításba beválogattak továbbá számos, a korabeli Pozsonyt ábrázoló grafikát, valamint metszetet is.

A kiállításon megtekinthető dokumentumok zöme Liszt Ferenc egyik legnagyobb pozsonyi rajongójának, Pozsony város levéltárosának, Batka Jánosnak (1845–1917) a Pozsonyi Fővárosi Levéltárban elhelyezett hagyatékából származik. A hagyaték számos, Liszt Ferenc által írt levelet, valamint a korabeli többnemzetiségű és többvallású Pozsony zenei életéről és Liszt Ferencnek a városban tett látogatásairól tanúskodó levéltári dokumentumot és fényképet tartalmaz.

A kiállítás képzőművészeti és dokumentumrészét korabeli zongorák és a hazai mesterek által készített egyéb hangszerek egészítik ki, melyek a Szlovák Nemzeti Múzeum – Zenetörténeti Múzeum gyűjteményéből származnak.

A Szent Márton-székesegyház, amely Liszt Ferenc életében kompozíciói bemutatásának gyakori helyszíne volt (és ahol Liszt karmesterként is bemutatkozott), történelmi kottaállvány-gyűjteményét adta kölcsön a kiállítás időtartamára.

A budapesti Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont korabeli zenei sajtóanyaggal egészítette ki a felsorolt értékes összeállítást.

A kiállítás értékét és egyedülállóságát a szervezők és a partnerek felsorolásával is érzékeltethetjük. A szervezők a Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma, az SZNM – Zenetörténeti Múzeum, a Pozsonyi Városi Galéria, az SZNM – Kárpáti Német Kultúra Múzeuma és a Hagyományok és Értékek Polgári Társulás. Együttműködő partnerek pedig az SZNM – A Szlovákiai Horvát Kultúra Múzeuma, a budapesti Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont, a Pozsonyi Városi Múzeum, a Pozsonyi Fővárosi Levéltár, a Magyar Köztársaság Kulturális Intézete, a Pozsonyi Városi Könyvtár és a pozsonyi Szent Márton Római Katolikus Plébániatemplom.” (Forrás: Tallósi Béla, Új Szó Online)

További hasonló témájú videók