Hangképek az I. Szlovákiai Magyar Képzőművészeti Fórumról (frissítve)

I. Szlovákiai Magyar Képzőművészeti Fórum

A Magyar Kultúra Napja alkalmából a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetében 2012. január 20. és 21-én megrendezték az I. Szlovákiai Magyar Képzőművészeti Fórumot. Az első nap felszólalásaiból teszünk közzé folyamatosan egy csokorra valót:

„A Fórum célja olyan kapcsolatok létrehozása és fenntartása, amely szorgalmazza a szlovákiai magyar képzőművészet képviselőinek találkozását, egymásra találását, együtt gondolkodását. Lehetőséget kíván teremteni arra, hogy professzionális képzőművészek, intézmények, galériák, művésztelepek vezetői és a művészeti újságok szerkesztői bemutathassák tevékenységüket. A Fórum célkitűzése egy aktívan működő szlovákiai magyar kulturális hálózat kiépítése, a régión belüli kohézió erősítése, az együttműködés, a közös gondolkodás, a felelősségvállalás tudatosítása. Kísérőrendezvényként, minden évben egy-egy Szlovákiában élő, valamint egy Szlovákiából származó, külföldön alkotó jeles művész kap lehetőséget a bemutatkozásra. A fórum összehívásában és koncepciójának kidolgozásában Kubička Kucsera Klára művészettörténész, valamint Mayer Éva képzőművész vállaltak irányító szerepet. Társszervező: Magyar Kulturális Intézet, Pozsony, Védcölöp út (Palisády) 54.
A fórum célkitűzése közös megegyezéssel lehetőséget kíván teremteni  a szlovákiai magyar képzőművészeti élet  hálózatának  kiépítésére  és esetleges közös  képviseletére,  respektálva az eddigi csoportosulásokat  és  kialakult kezdeményezéseket.   – A Fórum időtartama alatt  a művészeti platform különböző szakmai, társadalmi vonatkozású programokkal, beszámolókkal mutatkozik be. Az esemény kiváló alkalmat nyújt arra, hogy egy-egy alkotó/művésztelep/kulturális intézmény/galéria rövid prezentáció keretében bemutassa munkáját és beszéljen terveiről, amelyekhez az adott esetben partnereket keres. Az intézmények, csoportok, a meghívott művészek bemutatkozhatnak katalógusaikkal, portfóliókkal, amelyek a Fórum alatt hozzáférhetőek lesznek. – Az első Fórum  tapasztalatai alapján ezen találkozásokat rendszeresítenénk a következő években is. Téma van bőven, pl. a kortárs művészet új lehetőségeinek kutatása és a kommunikáció, mely a művészet és a közönség, az egyes művészeti ágak és különböző kultúrák között valósul meg. Lehetőséget adni azok számára is, akik a nemzeti hovatartozástól függetlenül egységesnek, korlátok nélkülinek fogadják el a művészetet, illetve a művészet eszközeivel alakítanak ki párbeszédet.    – A Fórumhoz kiállítás is kapcsolódik, amelyen évenként a térbeli lehetőségek szerint egy vagy több alkotóművész kap lehetőséget a bemutatkozásra. Úgy a kiállításra, mint a Fórumra, Szlovákiából származó, külföldön élő jelentősebb művészek meghívása és bemutatása is lehetséges.”

További hasonló témájú videók