A szökőnap hírére előbújtak a mackók

A mai nap szökőnap.  Megtudták ezt a mackók is, és hogy el ne szalasszák, nagy álmosan előbújtak.

A Környezetvédelmi MInisztérium az alábbi tájékoztatást adta ki:

Felébredtek téli álmukból az első medvék

„Az időjárás felmelegedése következtében a medvék fokozatosan ébrednek fel téli álmukból. Az első friss medvenyomokat egy héttel ezelőtt fedezték fel az Alacsony-Tátrában található Vajszkó-völgyben. Az Alacsony-Tátra területén található Szlovákia legnagyobb medvepopulációja, becslések szerint 120-140 egyed. A környezetvédelmi minisztérium prioritásai közé tartozik az olyan megelőző óvintézkedések bevezetése, melyek meggátolják az emberek medvékkel való találkozását. Az ilyen óvintézkedések előállítására és felszerelésére a Környezetvédelmi Alaptól kapott mintegy 60 000 euró támogatást az Állami Természetvédelem. „Amíg a medvék mélyen aludtak, a környezetvédelmi minisztérium felkészült” – mondta Nagy József az óvintézkedések kapcsán. Ilyenek pl. a speciális konténerek és a figyelmeztető táblák, melyek kihelyezését és felszerelését Dóvalban ellenőrizte a miniszter.

Az összesen 24 rendelkezésre álló speciális konténerből az Alacsony-Tátra Nemzeti Parkba és védelmi övezetébe helyezték ki az elsőket. A többi Dóvalba, a besztercebányai, a breznóbányai és a liptószentmiklósi kerületbe került.

Az Alacsony-Tátra Nemzeti Park értékes terület és megfelelő búvóhelyet biztosít a medvék számára. Mivel több közkedvelt rekreációs központ is található itt, fontos, hogy a medvék és az emberek közötti távolság fennmaradjon. Az Alacsony-Tátrában található térségek közül a Déményfalvi völgyben, a Szentiványi völgyben, a Bisztrai-völgyben és a Vajszkó-völgyben leggyakoribb a medvék előfordulása. A turisták és a rekreációs sportolók is előszeretettel látogatnak ebbe a térségbe, gyakran azonban felelőtlenül szemetelnek, ételmaradékokat hagynak hátra maguk után, ami odavonzza a medvéket. Ezért a területen különböző óvintézkedések lesznek bevezetve – pl. 26 információs tábla kihelyezése –, melyek meggátolják az emberek medvékkel való találkozását.

Az ébredező medvék nem jelentenek veszélyt az Alacsony-Tátra mindennapi látogatói számára, mert azok a tavasz előtti időszakban elkerülik az embereket.”

További hasonló témájú videók