Kelet-szlovákiai cigány dallamok a Figur banda előadásában

Kelet-szlovákiai cigány dallamok a Figur banda előadásábanKelet-szlovákiai cigány dallamok a Figur banda előadásában a somorjai Pomlé Fesztiválon.

A cigány népzene túlnyomórészt énekelt, szöveges népköltés, táncdal, melyet gyakran egyszerű eszközökkel (taps. kanál stb.), de gazdag ritmikával kísérnek. Kb. száz népdaltípusa ismert, egy-egy dallamhoz gyakran 20-30 versszak is kötődik. Daltípusaik: loki dili, azaz lassú ének szabad ritmussal, rubátó előadásmóddal: khelimaski dili, azaz táncdallam, táncszavak bekiáltozásával, szövegtelen pergetésekkel. Gyakoriak a toldalékok, a kisrefrének alkalmazása, a befejezés előtti hang megnyújtása v. az utolsó szótag elszakítása. Hangsoraik modális jellegűek, balkáni hatású bővített másoddal. A cigány népzene ősi rétege valaha létezett. Ma a tudomány eszközei segítségével csak következtethetünk rá, de nem ismerjük. A mai cigánybandák a tudományos igénnyel összegyűjtött cigány népzenét is játsszák, tolmácsolási stílusukkal hagyományélesztők, és ez teljesen különbözik eddigi játékmodoruktól.


  Ha értesülni szeretne róla, hogy milyen új videók kerülnek fel az oldalra
csatlakozzon a Televízió Facebook-oldalához!


A cikkek, illetve videók tartalma nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.
Célunk, hogy lehetőséget adjunk különböző vélemények megjelenésére.


Tags: , , ,


A bejegyzés trackback címe: https://www.televizio.sk/2012/01/kelet-szlovakiai-cigany-dallamok-a-figur-banda-eloadasaban/trackback/

Most itt van: Home // KULTÚRA, VIDEÓK // Kelet-szlovákiai cigány dallamok a Figur banda előadásában

© Magyar Interaktív Televízió

© 2010 Magyar Interaktív Televízió. All rights reserved.
Edited by Microgramma