Színházzal az európai közeledésért

Kétnapos szlovák–magyar színházi fesztivált tartottak Pozsonyban. A színházi világnaphoz időzített rendezvénysorozatot a pozsonyi Kis Színpad szervezte a pozsonyi magyar kulturális intézettel, valamint a szlovák kormányzati szervekkel. A megnyitót követően a vendéglátó együttes előadásában Lukáš Brutovský Na obed (Ebédre) című színművét láthatta a közönség. A színdarab utáni kerekasztal-beszélgetésbe Spiró György, Závada Pál, valamint Lukáš Brutovský és Roman Oleksák szlovák drámaírók, illetve a megjelent nézők is bekapcsolódtak.

Rudolf Chmel, a kormány emberi jogi és kisebbségügyi alelnöke az esti előadás előtt megnyitotta Bozóki Mara szcenográfus kiállítását, majd a Kassai Állami Színház és a Miskolci Nemzeti Színház bemutatta közös produkcióját, a Nino D’Introne – Giacomo Ravicchio szerzőpáros darabját, a Robinson and Crusoe-t.

Hétfőn Spiró György Prah című darabját mutatja be a révkomáromi Jókai Színház, majd kerekasztal-beszélgetés következik Miloš Mistrík, Hizsnyan Géza, Gosztonyi János, illetve Koltai Tamás kritikusok részvételével.

Délután a budapesti szlovák színház, a Vertigo mutatkozott be, Roman Oleksák Ticho-Csend című darabjával. A fesztivált hétfőn este a budapesti Kis Színház Závada Pál Bethlen című darabjának bemutatója zárta.

További hasonló témájú videók