A kimchi az egész világot meghódította

A fermentálással készült kimchi a koreai konyha alapétele, mely az elmúlt években az egész világot meghódította.

A koreai három királyság időszakából származik, eredeti neve Chimchae. A koreai kimchi akkoriban retekből és ecetes zöldségekből álló savanyúság volt, de a Joseon-dinasztia idején Amerikából bekerült a paprika Ázsiába és a Koreai-félszigetre. Innentől kezdve a chilipaprika nagy hatással volt a kimchi készítésére, javítva annak ízét és színét egyaránt. Csak akkor álljatok neki, ha van időtök, türelmetek, és sikerült beszereznetek a megfelelő chilipelyhet.

A kissé csípős savanyúságot a koreaiak mindennap fagyasztják, nemcsak azért, mert nagyon finom, hanem mert rettentően egészséges is, úgy tartják, a kimchi gyógyír minden bajra. A kimchi flavonoidokban és antioxidánsokban bővelkedik, immunerősítő, mely még az emésztést is támogatja. (Meg az órodat is tisztíccsa… 😉 )

A hagyományos finomság rengeteg változatban készülhet, ahány ház, annyi szokás, van, aki káposztából készíti, más kínai kelből, de csak retekből is összedobható a roppanós savanyúság. Ahhoz, hogy fenséges kimchiben legyen részed, nem kell Szöulig repülnöd, vagy egy jó koreai étterembe betérned, otthon is el tudod készíteni. A savanyúság hozzávalói könnyedén beszerezhetők, a halszósz és a koreai chili ázsiai boltokban kapható, fontos, hogy ezeket szerezd be, mert ezek adják meg a jellegzetes ízét a savanyúságnak.

Hagyományosan a kimchit agyagedényekben tartották, hűtőszekrény hiányában földbe ásták, vagy pincékben tárolták. Az otthon készített finomságot egy napig lehet szobahőmérsékleten hagyni, kivéve, ha nagyon meleg van, akkor rögtön mehet a hűtőbe.

A Li Mengyi-féle házi kimchi készítése a videón követhető.

Forrás: Street Kitchen