Kincskeresők XVIII. – A konferencia megnyitója

Kincskeresők
Fekete Irén köszönti a résztvevőket

A XVIII.  Kincskeresők konferenciát 2023. november 15–16-án, Galántán a Pázmány Péter Alapítvány székházában rendezték meg. A Kincskeresők a regionális értékeket kutató diákok országos konferenciája. A fenti videóban a kétnapos konferencia megnyitóját vágtuk össze. Szanyi Mária bevezetője után a zsűri bemutatása következett, majd Fekete Irén a SZMPSZ elnöke köszöntötte a résztvevőket. A politikusok közül Berényi József, Nagyszombat megye első alelnöke üdvözölte a diákokat. A magyar Nemzeti Örökség Intézetének  nevében Késmárki Zsolt ismertette az intézet működését.

A konferenciára témamegkötés nélkül jelentkezhettek a gyerekek a szülőföldhöz kötődő bemutatókkal – természet- és társadalomtudományos témakörben csakúgy, mint az új, a 21. század követelményeinek megfelelő kezdeményezések, társulások vagy a hely szellemét gazdagító jeles személyek bemutatásával – vagy egyszerűen „csak” a saját családot, szülőket, nagyszülőket bemutató családtörténettel, a nagyszülők fényképalbumán keresztül – hisz ebből is kirajzolódik a regionális történelem egy-egy szelete.

Az országos konferencián 10 perces diákelőadások hangzanak el, melyet az előadók vetített képekkel, esetenként tárgyi emlékek bemutatásával illusztrálnak. Az előadás utáni 5 perces vitában a zsűritagokon kívül a diákok, a tanárok és az érdeklődő közönség is tehet fel a témával kapcsolatos kérdéseket, amelyeket az előadóknak röviden meg kell válaszolniuk.

További hasonló témájú videók