Don Juan, vagy az apák kínja a Jókaiban

Az előadás egy jelenete

Fekete Ádám – Nagy Péter István Don Juan, vagy az apák kínja című darabját játssza 2023. november 24-én 19:00 órától a Komáromi Jókai Színház.

Vajon mi a titka Don Juannak? Miért tér vissza folyton a művészeti alkotásokban, miért bukkan fel újra és újra kalandos történeteivel ez a lázadó élvhajhász, akinek minden érverése egy újabb szerelem hajnala? Don Juan a múló pillanat művésze, aki mindenből játékot űz, minden elvet, gondolatot magáévá tesz – ha nem másért, akkor azért, hogy így ellenkezzen velük. Don Juan műtermében semmi sem szent. Úgy ölt magára különféle identitásokat, mint rá öntött jelmezeket. Zsonglőrködik velük – ahogy az útja során felbukkanó emberekkel is, akik lényegileg számára talán nem is emberek, hanem statiszták, szerepek, arcmaszkok és nézők – az életműve szemlélői. Don Juan nem Don Juan, hanem valaki, aki Don Juant játszik – mindig mást, mindig ugyanazt: Don Juan számára az élet vég nélkül kombinálható lehetőségek együttállása. Don Juan a nevetésben rejlő gyönyör és szabadság, Don Juan az ellenszegülés a halandóságnak, ami mégis beteljesíti a saját és az egész világ végét. És minderről tud, anélkül, hogy érdekelné. Don Juan önmaga tragikus kísérlete.

Az örök csábító mítosza európai kultúrtörténetünk meghatározó legendája, melyet sokan sokszor fogalmaztak újra. Figurája évszázadok óta foglalkoztatja az írókat, zenészeket, költőket, filozófusokat. Vajon mi a titka Don Juannak? Miért tér vissza folyton a művészeti alkotásokban, miért bukkan fel újra és újra kalandos történeteivel? A donjuanizmus lényege, hogy az élet elmúlásával az élet élvezetét állítja szembe. Don Juan minden nőt szeret, anélkül az illúzió nélkül, hogy a szerelem – bármely szerelem – örökké tartana. Igaz szerelmet ad és igaz szerelmet kap, csak épp szerelme tárgya változik időről-időre.

A Don Juan, vagy az apák kínja című komédia főszereplője Orosz Ákos (Don Juan), Kerekes Vica (Donna Anna), Kiss Szilvia (Donna Elvira) és Szabó Viktor (Sganarelle).

Az előadás 18 éven felüli nézőknek ajánlott!

A videók forrásai: Dicső Dorka; Komáromi Jókai Színház

További hasonló témájú videók