95 éves az izgő-mozgó Mickey egér

95 éve mutatták be az első Mickey egér rajzfilmet. Ez volt az egyik első szinkronhanggal ellátott rajzfilm is. Mickey egér (Mickey Mouse) a világ egyik legismertebb rajzfilmfigurája, akit a The Walt Disney Company rajzfilmjei tettek világszerte ismertté.

Walt Disney „Steamboat Willie” (Willie, a gőzhajó) című filmje valójában a harmadik volt Mickey és Minnie főszereplésével, de az első, amit bemutattak.

A Mickey egér (eredetileg Mortimer lett volna a neve) figuráját állítólag maga a társaság alapítója, Walt Disney találta ki.

Az Ub Iwerks által rajzolt eredeti Mickey egérnek a Bolond repülő (1928) és a fent látható Willie, a gőzhajó (1928) című filmekben még drótvékony végtagjai voltak és gonosz jelleme; macskákat és nőket kínzott. Későbbi formájában kikerekedett és kedvesebb lett. A Mickey egér filmekből önálló alakként kinőtt Pluto, Goofy és Donald kacsa az ötvenes évek közepéig saját rajzfilmjeikben is főszerepet játszottak. Disney 1928 és 1937 között közel 100 rajzfilmet készített az egérke főszereplésével.

Walt Disney hosszú ideig, 1928 és 1946 között saját hangját kölcsönözte Mickey egér figurájának. Őt Jimmy MacDonald váltotta, aki 1947 és 1977 között volt Mickey hangja, utána Wayne Allwine volt 1983 és 2009 között. Mickey angol hangja 2009 óta Bret Iwan. Magyar szinkronhangja Rajkai Zoltán. A Mickey és az autóversenyzők-ben később a hangja Czető Roland lett.

Mickey egér a rajzfilmfigurák közül elsőként, 1978-ban csillagot kapott a hollywoodi hírességek sétányán.

Habár a cég kísérletet tett a figura állandó jogi oltalmára, de ezt se az USA, se a nemzetközi szerzői jogi törvények nem teszik lehetővé, így Disney minden szerzői jogát elveszíti 2024-ben az első korai változatokra, ahogy idővel a többi karakter is kikerül a cég birtokából.