ÖRÖKLÉT: Jane Birkin

Reg Lancaster/Hulton Archive/Getty Images

Párizsi otthonában hunyt el a 76 éves Jane Birkin brit–francia színésznő, énekesnő és modell, akinek neve több sikeres filmmel, slágerrel, és a nála 18 évvel idősebb Serge Gainsbourg színésszel is egybeforrott.

Birkin 1968-ban utazott Franciaországban egy film forgatására, melyben Sege Gainsbourggal játszott együtt. Egy 13 éves, sokak szerint botrányos, de minimum hedonista kapcsolat vette kezdetét, melynek a pár leghíresebb, a Vatikán által is elítélt „Je t’aime… Moi Non Plus” című számát köszönhetjük. A szexuális szabadosság jegyében fogant felvétel botrányt kavart, az olasz, svéd, spanyol, valamint brit (és persze a volt szocialista országok) rádióállomásain le is tiltották (vagy csak csonkítva engedték adásba), azonban a lázadó ifjúság körében sikert aratott.

A pár 1981-ben szakított, és Birkin folytatta színészi és énekesi karrierjét. Olyan albumokat adott ki, mint az 1983-as Baby Alone in Babylone és az Amour des Feintes 1990-ben.

Birkin mintegy 70 filmben játszott, melyeket Franciaország és a világ vezető rendezői rendeztek: Bertrand Tavernier, Jean-Luc Godard, Alain Resnais, James Ivory és Agnes Varda rendezte filmekben is szerepelt. Színészi alkotásai között olyan filmek szerepeltek, mint az 1966-os Antonioni-klasszikus, a Nagyítás, a Halál a Níluson (1978) és a Nyaraló gyilkosok (1982).

A hetvenes években ikonikus színésznőjének a nevéhez kötődik a Hermés leghíresebb jól záródó női kézitáskája, a „Birkin Bag”, amiről 2015-ben már azt mondta, szeretné, ha átneveznék, legalábbis amíg krokodilbőrből készül.