„Nem élhettem és énekelhettem szabadság nélkül” – Soňa Červená emlékére

Soňa Červená világhírű cseh operaénekesnő, aki leghíresebb, védjegyévé vált szerepét, a Carment több mint százszor énekelte a világ vezető színpadain, vasárnap, 76 éves korában elhunyt. Első sikereit szülőhazájában aratta, 1958-ban azonban az egykori Kelet-Berlin operaházához szerződött. A berlini fal felhúzásakor az utolsó nyitva maradt átkelőhelyen Nyugatra szökött, a nyugat-berlini, a frankfurti és a San Franciscó-i operaházban énekelt, de vendégszerepelt sok más nyugat-európai és amerikai operaházban is.

San Franciscóban 1962-től rekordszámú, 11 évadon át szerepelt, a Carmenen kívül különösen emlékezetes alakításokat nyújtott Richard Wagner és Leos Janáček operáiban.

A rendszerváltást követően hazaköltözött Prágába, ahová magával hozta a prágai Nemzeti Színházhoz Robert Wilson neves amerikai rendezőt.

Az operadíva tavaly szeptemberben, röviddel 97. születésnapja után még szólót énekelt Rómában, a Lateráni Szent János-székesegyházban egy koncerten, amelyet abból az alkalomból tartottak, hogy Csehország töltötte be az Európai Unió elnöki tisztét.

Művészetét számos kitüntetéssel ismerték el, egyebek mellett megkapta a washingtoni John F. Kennedy Központ Művészeti Aranymedálját, hazájában pedig – egyéb magas kitüntetések mellett – a cseh kultúra női nagykövetévé választották. Négy éve még egy aszteroidát is elneveztek róla.

A színésznőként is ismert Červená 1999-ben megjelentette emlékiratait, és megírta nagyapja, Václav Frantisek Cerveny híres 19. századi hangszerkészítő életrajzát.