Túratipp: Pécskő

A Medves-vidék ikonikus csúcsai (pl. Somoskő, Szilvás-kő) mellett a talán kevésbé ismert Pécskő (543 m) egykori vulkánja is tökéletes példája annak, hogyan vált az erózió és az emberi beavatkozás során láthatóvá a környék különleges földtani múltja. A csúcsról igen szép kilátás nyílik a városra, a Karancs és a Medves vidékére, a Mátra, a Cserhát, a Börzsöny és a Bükk hegyeire, tiszta időben pedig a Magas-Tátrára is.

A Salgótarján–Somlyó-bányatelep–Pécskő-nyereg útvonalon célszerű felkeresni a sziklát. A Pécskő-nyeregtől kb. 20 perces sétával juthatunk jelzett úton (sárga sáv) a Pécskő csúcsához.

Az 1930-as évek előtt öt (!) nagyobb bánya is termelte itt az utcakövet, sőt, drótkötélpálya, kisvasút és sikló is segítette a kitermelt anyag elszállítását. A bányászat csúcsteljesítménye a különleges alakja miatt Hurka-Pécskőnek nevezett kiemelkedés 1923-as lerobbantása és kitermelése volt. De ekkor készült a Pécskőre vezető, sziklába vájt lépcsősor is, amely Magyarországon ritka hegymászóélményt nyújt.