Levideózták a fény terjedését

Caltech fény terjedését
Vákuumban 299 792 458 m/s

A Slow Mo Guys csapata a lassított felvételekről lett ismert, de ezúttal még nagyobb fába vágták a fejszéküket: a Caltechbe látogattak, hogy a világ leggyorsabb kameráját használják. Mit akartak lefilmezni? A fény terjedését 10 trillió FPS sebességgel.

Viszonyítási alapként: az általuk általában használt kamerák, bármennyire is lenyűgözőek, még mindig 20 milliószor lassabbak, mint a Caltech kamerája. Együtt próbálták megörökíteni a fény sebességét.

A vákuumbeli fénysebesség az egyik alapvető fizikai állandó, az elektromágneses hullámok terjedési sebessége. Pontos értéke 299 792 458 m/s minden vonatkoztatási rendszerben. Jele: c (a latin celeritas, „sebesség” szóból). Jelenlegi ismereteink szerint semmilyen hatás nem terjedhet gyorsabban a vákuumbeli fénysebességnél. Értékét 1975-ben rögzítették az SI-mértékegységrendszer számára. Alapvető természeti állandó; értékének nincs mérési bizonytalansága (ún. konvencionális valódi érték). 

A fény terjedéséhez nem szükséges anyagi közeg, ugyanakkor a fény számos anyagi közegben is képes terjedni (gázok, folyadékok, üvegek, átlátszó kristályok, átlátszó műanyagok). De mekkora sebességgel? A tapasztalat szerint a fény vákuumban terjed a leggyorsabban, minden más közegben ennél lassabban, ezért a c vákuumbeli fénysebesség egy kitüntetett érték, amihez célszerű viszonyítani az összes többit.

Ezek a sebességek a pikoszekundum és a femtoszekundum tartományban vannak. A Slow Mo Guys csapata nagyon nagy várakozással vágott az új projektbe, és mi értjük is, miért. A Caltech kutatójával együttműködve filmre venni a fény sebességét… Képtelenség leírni, hogy ez mennyire hihetetlen, látni kell a videót, hogy az ember meggyőződhessen róla. Eláruljuk, hogy mindenképp megéri megnézni. (interestingengineering)

A videón lent található kis kerék segítségével átkapcsolható a felirat magyar automatikus fordításra.

További hasonló témájú videók