A Szemlő-hegyi-barlang felfedezője

Kessler Hubert mérnök, barlangkutató, a budapesti Szemlő-hegyi-barlang felfedezője 115 éve született. Karszthidrológus, az országos forráskataszter elkészítője,  az Aggteleki-barlang igazgatója, számos barlangi útvonal első bejárója, a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat tiszteletbeli elnöke is volt.

1930 őszén kőfejtés közben véletlenül bukkantak rá a Szemlő-hegyi-barlangra. A tulajdonos barlangkutatókat hívott segítségül, Kessler Hubert, Futó András és Sebős Károly, egy meredek kürtőn lejutva közelítette meg a járatokat, az addig szűknek bizonyuló nyílást egy-egy nagyobb szikla elmozdításával kitágították, annyira, hogy a meredeken lejtő csőszerű járaton le tudjanak ereszkedni. A nagyközönség számára azonban csak 1986-tól vált látogathatóvá a barlang, mintegy 300 méternyi szakaszt építettek és világítottak ki. A barlang ma ismert hossza 2,2 km.

2011-ben a barlang és közvetlen környezete is nagy változáson ment keresztül. A fogadóépületet és a barlang infrastruktúráját is felújították, a barlang feletti felszínt rendezték, tanösvényt és játszóteret alakítottak ki.

A Kessler Hubert Emlékház Jósvafőn, a Baradla-barlang bejárata és a Tengerszem Szálló közelében található.

Kapcsolódó:

Földalatti virágoskert a Rózsadomb alatt