Ne felejtse el 1 órával visszaállítani az órákat!

IdőszámításVasárnap hajnalban 3:00 órakor 2:00 órára, egy órával vissza kell állítani az órákat, ezzel elkezdődik a téli időszámítás, vagyis visszaállunk a csillagászati normál időszámításra.

Hogy valóban van-e haszna az óraátállításnak, azt nem tudjuk, de legalább  tudatosul bennünk, hogy jön a tél, és nem lepődünk meg, ha hirtelen hideg reggelre ébredünk. Ráadásul legalább ezen a napon egy órával többet alhatunk

MEDDIG INGÁZUNK MÉG A NYÁRI ÉS A TÉLI IDŐSZÁMÍTÁS KÖZÖTT?

Azért, mert ez a kérdés jelenleg nem szerepel a megvitatandó kérdések között az EU-ban, bár ez 2-3 éve még fontosnak tűnt, a koronavírus-járvány ezt is felülírta.  Az EP 2018 februárjában európai polgárok kezdeményezésére felkérte a Bizottságot, hogy tekintse át a nyári időszámításra vonatkozó irányelvet, és szükség esetén javasolja annak megváltoztatását. A Bizottság az ezt követően elvégzett konzultáció során 4,6 millió választ kapott európaiaktól, akiknek 84 százaléka az időátállítás ellen foglalt állást. 

 Az Európai Unió döntése szerint 2024-ben minden országnak véglegesen át kell állnia a választott téli vagy nyári időszámításra, ezután több óraátállítás nem lesz. 

átállítani  időszámítás
Ne felejtse el átállítani az összes óráját…

Tavaly Jeffrey C. Hall (Maine Egyetem), Michael Rosbash (Brandeis Egyetem) és Michael W. Young (Rockefeller Egyetem) nyerték az orvosi Nobel-díjat. A kutatókat a cirkadián ritmust szabályozó molekuláris mechanizmus felfedezéséért díjazták. A földi élet a bolygó keringéséhez igazodik. Már régóta tudjuk, hogy minden élőlénynek, köztük az embereknek is van belső órája, amivel alkalmazkodhatnak a földi napok természetes ritmusához. A díjnyertes kutatók azt vizsgálták, hogy pontosan hogyan működik ez a belső óra. Nem ártana, ha mindenki megértené. A politikusok és az újságírók is…

Érdemes átnézni az összes elektronikai eszközt, például a lakásban található órákat (különös tekintettel a hétfői ébresztésért felelős darabra), a konyhai időjelzésre klasszikusan használt mikrohullámú sütőt, az időzíthető mosógépeket, a digitális és órás kijelzővel rendelkező hűtőket, a videó-, dvd- és más médialejátszókat, a hordozható médialejátszókat, a tévékészülékeket, az időzíthető termosztátokat, vagy például a digitális időjárás-állomásokat.

A forgalmi adatok elemzésével foglalkozó Best Way Traffic megfigyelései szerint óraállítás után két százalékkal nőhet a közúti balesetek száma, és nagyobb forgalmi dugókra is számítani kell. „Az októberi óraátállítás hatással van a forgalomra is. Például aki október 26-án, 17 órakor megy haza a munkából, még világosban autózik, kerékpározik vagy halad át a zebrán. 28-án, hétfőn azonban a 17 órai időpont már szürkületet, sötétet jelent ugyanazoknak a közlekedőknek. Az elmúlt években gyűjtött adatokból világosan látszik, hogy az óraátállítás után átmenetileg lassul a közlekedés, két százalékkal több baleset fordul elő az utakon, és nagyobb dugók keletkeznek.”

Mire jó ez nekünk?

Semmire. Az óraátállítás eredeti célja az volt, hogy a nappalok minél jobban egybeessenek a lakosság megszokott ébrenléti idejével, ami reggel héttől este tízig tart.

A tudomány a téli időszámítást támogatja

A Magyar Alvás Szövetség főtitkára, G. Németh György szerint az óraátállításhoz az emberi szervezet nehezen alkalmazkodik, sőt a biológiai ritmust vizsgáló szakemberek egyenesen azon a véleményen vannak, hogy igazából sohasem képes alkalmazkodni. Kutatások szerint a tavaszi óraátállítást követő első éjszakán mintegy 40 perccel alszunk kevesebbet, mely idővel 19 percre csökken, de az elveszett idő teljesen nem tűnik el. Azt pedig igenis megérzi a szervezetünk, ha mesterséges módon megbontjuk az évmilliók során kialakult biológiai ritmusunk, alvás esetében a cirkadián ritmusunkat.

Kinek volt az ötlete a nyári időszámítás?

Az óraátállítást először 1976-ban, három évvel az első olajár-robbanás után vezették be Franciaországban. A hatóságok azzal indokolták a lépést, hogy az akcióval 300 ezer tonna kőolajnak megfelelő energia megtakarítása érhető el. Csehszlovákiában 1979,  Magyarországon 1980 óta alkalmazzák évről évre a nyári időszámítást, amelynek szintén az volt a célja, hogy energiát takarítsanak meg. A nyári-téli időszámítást jelenleg kormányrendelet szabályozza, amelyet az Unió tagállamaiban érvényes szabályhoz igazítottak. Eszerint a nyári időszámítás minden év március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart.

Megtérül az óraátállítás?

A vélemények ma már megoszlanak óraátállításról, mivel energiafogyasztási szokásaink 1980 óta nagymértékben megváltoztak. A legújabb számítások szerint az energiafogyasztás átalakulása miatt már nem lehet az óraátállítással sok energiát megtakarítani.  Az átállításból adódó spórolás nagyrészt abból adódott, hogy a közvilágítást elég volt egy órával később bekapcsolni… Ma azonban a modern energiahálózatok és a közvilágítás is automatikusan működik, mindig alkalmazkodik az éppen aktuális fényviszonyokhoz. Így a lámpák ki- és bekapcsolása a sötétedéssel egy időben történik. Az éjszaka hossza pedig független attól, hogy az óra éppen hányat mutat.

Daylight saving time  időszámítás

Mikor kell az órát átállítani?

Szombatról vasárnapra virradóra hajnal 3 órakor 2 órára kell átállítani az órákat. Hivatalosan. Ám emiatt nem érdemes talpon maradnunk: otthon megtehetjük már este; vagy reggel, ha kialudtuk magunkat :-).

További hasonló témájú videók