Helena Vondráčková meg az őrülten szomorú hercegnő

Helena Vondráčková – forrás: Prostějovský deník

75 éves Helena Vondráčková cseh énekes, színész. Szerepelt filmekben, musicalekben, és dalaival már ötvenhárom éve szerez sok örömet emberek millióinak.

Nemcsak Csehországban és Szlovákiában ismerik, hanem külföldön is, elsősorban a német nyelvterületeken. Kivételes tehetségét csak alátámasztja az a tény is, hogy nyolc nyelven tud énekelni: cseh és szlovák nyelven kívül németül, lengyelül és franciául, sőt már énekelt japánul, olaszul és magyarul is.

Az 1964-es Hledáme nové talenty tehetségkutató-verseny nyerteseként lett országosan ismert, s még ugyanebben az évben megjelent első kislemeze. 1965-ben a közönségszavazatok alapján összeállított Zlatý slavík országos könnyűzenei népszerűségi lista első helyezettje.

Ezt követően a Rokoko-színházban lépett fel, ahol együtt szerepelt Václav Neckář-zsal és Marta Kubišová-val, kikkel közösen megalapította 1968-ban a Golden Kids triót. 1967-ben eljátszotta a Šíleně smutná princezna (Az őrülten szomorú hercegnő) mesefilm főszerepét.

Első, Růže kvetou dál című szólólemeze 1969-ben jelent meg. A Golden Kids trio 1970-es felbomlása után szólóénekesként folytatta pályafutását. Az 1970-es években gyakran lépett fel külföldi fesztiválokon.

Első külföldi lemeze Japánban jelent meg. 1978-ban megnyerte a Sopoti Dalfesztivál fődíját. 1982-ben Kiváló művész díjjal jutalmazták. Az 1980-as években főként hazai koncert-színpadokon lépett fel, kiadott 14 nagylemezt, s a Zlatý slavík népszerűségi listák rendszeres második illetve harmadik helyezettjeként továbbra is rendkívül nagy népszerűség övezte.

Az 1990-es években popzenei pályafutása mellett musical-eket is énekelt, többek közt A nyomorultak női főszerepét is megkapta.

Sikereinek folytatásaként 2002-ben a Dlouhá noc című dala elnyerte az Év dala címet. Továbbra is a népszerűségi és a lemezeladási listák előkelő helyezésein foglal helyet. 

2002-ben az Év énekesnője díjjal jutalmazták. 2005-ben a New York-i Carnegie Hall-ban Grizabelly szerepét énekelte a Macskákban.