Jankovics Marcell öröksége

Jankovics Marcell • Fotó: oroscafe.hu

80 éves lenne Jankovics Marcell, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező, grafikus, könyvillusztrátor, kultúrtörténész, író, politikus.

A fenti összeállítást az MMA tette közzé az évforduló alkalmából.

Jankovics Marcell, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke, Prima Primissima díjas, Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, művelődéstörténész, illusztrátor. Portréfilmsorozatunk róla szóló Vadkacsa a víz fölött című részében otthonában, illetve korábbi „fellegvárába” a Pannonia Filmvállalat műhelyébe ellátogatva idézi fel egykori álmait, és célkitűzéseit, amelyekhez, úgy érzi, hű maradt.

A filmvállalat lépcsősorán visszaemlékszik arra a ködös téli hajnalra, amikor rádöbbent: pontosan elég, ha valaki egész életében mindig csak a következő lépcsőfokot látja, azt azonban hozzávetőleg tudnia kell, hogy milyen hosszú a lépcső és hová vezet.

Elmeséli egyik álmát, mely eleven maradt benne anélkül is, hogy feljegyezte volna: vadkacsaként repül a tó felett és átéli a végtelenség érzetét.

_____________________

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum – Az interjút készítette és szerkesztette: Orosz Anna Ida • Rendező: Kerékgyártó Yvonne:
 

Az 1973-ban bemutatott, nagyszabású János vitéz feldolgozásával indult a magyar egész estés animációs filmek gyártása. A néphagyományt, a szecessziót és a pop artot egyedi módon ötvöző, zenés rajzfilm Petőfi Sándor születésének 150. évfordulójára készült el, Jankovics Marcell és Richly Zsolt tervezésében.

Forrás: MNF

 

További hasonló témájú videók