Aki egyszer látta az üveg izzását, sosem felejti el

Az ENSZ 75. közgyűlésén, 2021. május 18-án fogadták el a Nemzetközi Üvegszövetség (ICG) előterjesztését, amelynek értelmében 2022-t az üveg nemzetközi évének nyilvánították. Az üveg 3500 éve kíséri végig az emberiséget a fejlődés útján és mára mindennapjaink meghatározó anyaga, valamint a fenntartható fejlődés, azaz a jövőnk záloga.

„Aki egyszer látta az üveg izzását és megmunkálását, az sosem felejti el. Hiszünk benne, hogy csak érdekfeszítő ismeretterjesztési és szemléltető programok tudják a fiatalok üvegszakma iránti érdeklődését felkelteni. Utolsó pillanatban vagyunk, hogy meg tudjuk őrizni az évszázados kézműves magyar üvegművészeti és üvegipari hagyományok tudását, mely a jövőbe tekintő innovációs lehetőségek alapja is.” /BOHUS ESZTER, a Magyar Üvegművészeti Társaság elnöke/

2022-ben rendezik meg a Műcsarnokban az öt hónapig tartó II. Ipar- és Tervezőművészeti Nemzeti Szalont, aminek egyik témája szintén az üveg nemzetközi éve lesz. Emellett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel üvegművészeti workshopokat, kiállításokat és konferenciákat valósítanak meg, a szintén jövőre nyitó Magyar Zene Házával közösen pedig zeneszerzői pályázatot írnak ki, és a nyertes zeneművekhez vizuális tartalmakat készítenek.

A rendezvényt a MOME térkísérleti műtermében tartják. A nyílt nap programjai, HUTA bemutató, kerekasztal-beszélgetés az alkotókkal, diákokkal, érdeklődőkkel és művészettörténészekkel, ahol a gyakorlatban is megmutatják az üvegolvasztás fortélyait. Színes izgalmas alkotói pillanatok a művészekkel együtt.

A nyílt nap időpontja: 2021. október 30. (szombat)
Helyszín: A MOME Térkísérleti műterem (1121 Budapest Zugligeti út 9.)
Házigazda, műsorvezető: Kasuba L. Szilárd

Kiemelt kép forrása: Mozaik

Kapcsolódó:

XIX. Üvegszimpózium • Üvegfúvás a Trebi hutában – Budveszel Gyula üvegfúvó mester (2015).
Müller Eszter, a Pusztakisfaluért Egyesület Elnöke és Támogatói részvételével.