Hat szerep szerzőt keres a Komáromi Jókai Színházban

A Komáromi Jókai Színház nagy sikerrel mutatta be szeptember 17-én Pirandello Hat szerep szerzőt keres című színművét Michal Vajdička rendezésében.

A mű Luigi Pirandello Nobel-díjas olasz drámaíró egyik legtöbbet játszott drámája.  A darabban többek között Mokos Attila, a Jászai Mari- és Dosky-díjas Gál Tamás, Culka Ottó, Szvrcsek Anita, Szabó Viktor, Bernáth Tamás, Kiss Szilvia, Katona Eszter és Hégli Bence színművészek szerepelnek.

A Hat szereplő szerzőt keres Luigi Pirandello olasz drámaíró egyik legtöbbet játszott drámája, melynek ősbemutatójára épp száz évvel ezelőtt, 1921-ben került sor. Azzal foglalkozik, amit a legtöbb dráma feledni igyekszik: a színházi előadás valóságának és a megjelenítés illúziójának viszonyával. A XX. századra elvesztek az illúziók, hiteltelenné váltak a szerepek, ez vezetett a dráma válságához. A szöveg szereppé vált, a színész pedig a látszat kézművesévé. Pirandello azt vizsgálja, megmaradt-e még a valóság és az előadás összekapcsolódásának lehetősége.

„A világirodalom egyik legnehezebb darabja, mert tulajdonképpen próbálja megfogalmazni az illúzió és a valóság közötti különbséget. Mióta ember az ember azóta gondolkodik ezen a kérdésen, hiszen mindig vágyunk a láthatatlan az ismeretlen megismerésére. A darab azt sugallja, hogy az illúzió valóságosabb, mint maga a valóság, sőt azt, hogy minden, amit valóságnak hiszünk, egy illúzió”– fogalmazott Gál Tamás, akit az Apa szerepében láthatunk a darabban.

 

Forrás: Komáromi Jókai Színház FB-oldala

Kiemelt fotó: Dömötör Ede

(Mindannyiunk mély sajnálatára úgy tűnik, megszűntek a Színházi Lábjegyzetek, s az új színházi honlap is fejlesztés alatt áll csak.)

További hasonló témájú videók