A „beatnemzedék pápája” – Allen Ginsberg

Allen Ginsberg fiatalok körében 1972-ben – Forrás: Getty Images/paul liebhardt/Corbis

95 éve született Irwin Allen Ginsberg (1926–1997) amerikai költő.

1955-ben, huszonkilenc évesen írta meg Üvöltés című művét, amely a címének megfelelően egy elkeseredett, tiltakozó kiáltás a hidegháború korát jellemző konformizmus ellen. A vers sok szempontból megelőzte a korát: beszédszerű, laza szerkezetével, a dzsesszzenét idéző képeivel, s főként vulgaritásával, ami a kor emberei számára a leginkább szemet szúró tulajdonsága volt.

A verset először a Six Gallery versfelolvasó eseményén, öt másik meghívott költő társaságában mutatta be a nyilvánosság előtt. Ginsberg persze alaposan megosztotta vele a közönséget, de hatása kezdettől fogva elsöprő volt: Ginsberg nem sokkal a felolvasás után levelet kapott Lawrence Ferlinghettitől, aki a City Lights nevű könyvesbolt és kiadó vezetője volt, és érdeklődését fejezte ki a műveinek kiadása iránt. Egy Ginsberg nagy példaképének, Whitmannek írt levél jól ismert első sorával üdvözölte a költőt:

„Köszöntelek egy csodás karrier kezdetén. Kérlek, küldd el a kéziratot!”

A költő igent mondott, és 1956-ban, további versek hozzáadásával megszületett Ginsberg első verseskötete…

Videó:

Allen Ginsberg: Üvöltés

Különös per zajlik 1957-ben, San Franciscóban, egy vers került bíróság elé. Az Üvöltés szerzője a harmincegy éves Allen Ginsberg. A vád: obszcenitás. A költőt a polgári szabadságjogok ismert védelmezője, John Ehrlich, a híres ügyvéd védi, a vádat Ralph McIntosh képviseli. A történetben három szál fonódik össze. Az egyik a fiatal Allen Ginsbergé, ahogy keresi helyét a világban, miközben próbálja megtalálni az igazi hangját. A másik a társadalom sajátos reagálása Ginsberg művészetére, egyszóval maga a tárgyalás, melynek célja eldönteni, hol húzódik a szabad véleménynyilvánítás határa. A harmadik pedig a vers szürreális animációs feldolgozása.

És itt Hobo értelmezésében:

És egy kis eredeti:

További hasonló témájú videók