Az AstraZeneca vakcináját a pedagógusok kapják

A jövő héten Szlovákiába érkező AstraZeneca vakcina első adagjaival a tanárokat fogják beoltani. Elsősorban azokat a tanárokat, akik jelenléti oktatást folytatnak az iskolákban. 

Február 8-tól érvénybe lép Szlovákiában a COVID-automata. A negatív tesztekre azonban nem hétfőtől (február 8.), hanem csak szerdától (február 10.) lesz szükség a munkába járáshoz. „Ha egy régióban javulni fog a helyzet, nem hetente, hanem csak két- vagy háromhetente kell majd teszteltetni” – közölte a tárcavezető. Ha azonban valaki tömegközlekedéssel jár munkába, minden héten friss tesztre lesz szüksége, függetlenül attól, hogy jobb vagy rosszabb helyzetben lévő járásban lakik-e.

Hétfőtől – ahol a helyzet engedi – nyithatnak az óvodák, a speciális óvodák és az egészségügyi intézmények óvodái. Az alapiskolák alsó tagozatán is folytatódhat a tanítás, valamint a felső tagozaton, legfeljebb öt tanulóból és a pedagógusból álló csoportokban, olyan esetben, ha a távoktatás nem megoldható.

Krajčí bejelentette: a fekete fázisban lévő járásokban nem nyitnak meg az iskolák. Fekete besorolású a Simonyi (Partizánske), Vágsellyei (Šaľa), Aranyosmaróti (Zlaté Moravce), Nagyrőcei (Revúca), Rozsnyói (Rožňava), Báni (Bánovce nad Bebravou), Galgóci (Hlohovec), Nagyszombati (Trnava) és Garamszentkereszti (Žiar nad Hronom) járás. Az ún. bordó járásokban a regionális közegészségügyi hivatal munkatársai döntik el, hogy a helyzet engedi-e az iskolák újranyitását. Emellett minden szülő szabadon eldöntheti, hogy elküldi-e a gyerekét az iskolába, vagy maradnak inkább a távoktatásnál.

A kormány emellett elfogadott egy határozatot, mely szerint hétfőtől jelentősen módosul az irányítási koncepció a járványellenes óvintézkedésekkel összefüggésben. 

A kormány a pénteki ülésén abban is megegyezett, hogy a természetbe negatív koronavírusteszt nélkül is lehet majd menni, de csak az adott járáson belül. Természetjárás céljából ugyanakkor át lehet menni más járásokba is, de ebben az esetben már szükség lesz negatív koronavírustesztre.

A miniszter megerősítette, hogy megnyithatnak a kertészetek és a kertészeti cikkeket árusító boltok. Hozzátette: ezt helyes lépésnek tartja, hiszen a kinti kertészkedés egészségügyi szempontból is hasznos.

Nem árt elismételni, hogy szűkül azon tevékenységek köre, ahova negatív teszt nélkül is ki lehet menni…  

…cestu v nevyhnutnom rozsahu na účel obstarania nevyhnutných životných potrieb (najmä nákup alebo zaobstaranie potravín, liekov a zdravotníckych prostriedkov a pomôcok, hygienického tovaru, drogériového tovaru, krmív a ďalších potrieb pre zvieratá, zabezpečenie starostlivosti o deti, zabezpečenie starostlivosti o domáce zvieratá, doplnenie pohonných hmôt) do najbližšej maloobchodnej predajne/prevádzky alebo obdobného miesta od miesta bydliska a cestu späť,
(UV-2412/2021
A kormányrendelet letöltése

További hasonló témájú videók