Áldozatuk nem a gaz jogcíme: Ján és Martina

A leleplező cikkeket író Ján Kuciakot és menyasszonyát, Martina Kušnírovát három éve, 2018. február 21-én ölték meg a Galánta melletti, nagymácsédi családi házukban. Az eset országos tüntetéssorozatot váltott ki, amelynek következtében lemondott az ország két legbefolyásosabb politikusa, Robert Fico kormányfő és Robert Kaliňák belügyminiszter.

Az Europol közreműködésével megindult, soha nem látott méretű nyomozás végül elvezetett a révkomáromi gyilkosokhoz, a volt rendőrnyomozó Szabó Tamáshoz és az egykori katonatiszt Miroslav Marčekhez, illetve Andruskó Zoltánhoz, aki felbérelte őket. Kiderült, hogy a valódi megbízó személye sokkal magasabb körökből származik, ő a vád szerint Marián Kočner, az ország egyik legbefolyásosabb vállalkozója. A rendőrséggel vádalkut kötő Andruskó szerint Kočner a szintén révkomáromi Alena Zsuzsován keresztül 70 ezer eurót fizetett a gyilkosságért, amiből ő 40 ezret adott a két elkövetőnek. Szintén az üzletemberre vallott Ján Tóth volt titkosszolgálati tiszt, akit a vállalkozó Kuciak megfigyelésével bízott meg…

2020. április 6-án a Speciális Büntetőbíróság szenátusa 23 év börtönre ítélte Marčeket Kuciak, Kušnírová és Peter Molnár meggyilkolása miatt. Azért csökkentették a büntetését, mert beismerő vallomást tett és megbánta, amit elkövetett. A Különleges Ügyészi Hivatal ügyésze fellebbezést nyújtott be a döntés ellen, mivel szerinte nem volt ok a büntetés enyhítésére. Decemberben szigorított a Legfelsőbb Bíróság Miroslav Marček, Ján Kuciak és Martina Kušnírová valamint Peter Molnár vállalkozó gyilkosának büntetésén, 25 évre emelve azt.

A Speciális Büntetőbíróság nem vagyoni kártérítést is megítélt a sértetteknek. Összesen 140 ezer eurót a Kuciak családnak, 70 ezer eurót Zlatica Kušnírovának és 40 ezer eurót a 2016-ban meggyilkolt Peter Molnár családjának.

Az, hogy 2020. szeptember 3-án a Kuciak–Kušnírová gyilkosság ügyében megdöbbentő ítélet született: a speciális bíróság két tagja ártatlannak találta Marián Kočnert és Alena Zsuzsovát, hatalmas felháborodást váltott ki az országban.

A meggyilkolt fiatalok szülei és a közvélemény azóta is várja, hogy fény derüljön a teljes igazságra.

https://youtu.be/zZE5aMxpMSk

Kapcsolódó: Cikkek a Kuciak-gyilkosságról

Videók forrása: Euronews.hu, 2020 január; Aktuality.sk, 2021 február