Plácido Domingo 80

80 éves lett José Plácido Domingo spanyol operaénekes-tenor, karmester és operaigazgató, a „Három tenor” egyike.

Szülei spanyol zarzuela előadók, akik 1949-ben Mexikóba emigráltak két gyermekükkel, ahol saját zarzuelatársulatot hoztak létre. Plácido Mexikóvárosban, a Nemzeti Konzervatóriumban kezdett zenét tanulni, az éneklés mellett zongorázni és vezényelni is. 1958-ban a Los Black Jeans nevű rock and roll együttes háttérvokálosa volt. Első színpadi fellépésére 1959. május 12-én került sor Guadalajarában, ahol Pascual szerepét kapta a Marina című darabban. Még abban évben játszott a Rigolettóban és más darabokban is.

1962-ben csatlakozott a tel-avivi opera társulatához, ahol két és fél év alatt 280 előadáson énekelt. Egyre több elismerést kapott, 1966-ban már a New York-i City Operában, majd 1968-ban a Metropolitanben énekelt. Azóta 21 alkalommal énekelt a szezon nyitóelőadásán. (Ezzel túlszárnyalta Enrico Carusót is, aki 17 alkalommal.) 1967 és 1971 között túlesett első fellépésén a világ szinte összes jelentős operaszínpadán (Bécs, London, San Francisco, Chicago, Milánó), ezeknek azóta is rendszeres visszatérő vendége.

1973-tól egyre gyakrabban vezényel is, operákat, illetve néha szimfonikus zenekarokat. Jelenleg két társulat, a washingtoni Nemzeti Opera és a Los Angeles-i Opera igazgatója, szerződését évente, mindkét helyen folyamatosan megújítják. Akkor lett az operarajongók táborán kívül is világszerte ismert, amikor 1990-ben Rómában, Caracalla termáiban, a labdarúgó-világbajnokság döntőjének előestéjén rendezett jótékonysági előadáson együtt énekelt Luciano Pavarottival és José Carrerasszal, akinek leukémia alapítványát (La Fundació Internacional Josep Carreras contra la Leucèmia) támogatta. Ez volt a Három tenor első koncertje, amit még számos követett.

A közelmúltban húsznál is több nő állította, hogy a világhírű tenor nem viselkedett vele megfelelően. „Mindig azt hittem, hogy valamennyi kapcsolatom egyetértésen alapult. Szeretném, ha tudnák, valóban sajnálom, hogy fájdalmat okoztam, és teljes felelősséget vállalok cselekedeteimért” – mondta az énekes.

2020 tavaszán sajnos elkapta feleségével együtt a koronavírust, annyira súlyos volt az állapota, hogy kórházba szállították.

Videó forrása:

Plácido Domingo Classics festival 2019 – Opening ceremony of Szent Gellért Fórum (Szeged), MÁV Symphony Orchestra conducted by Eugene Kohn In association with CHANNEL M5

További hasonló témájú videók