Birgit Nilsson: Csendes éj

Birgit Nillson a színpadon

15 éve hunyt el Birgit Nilsson (1918–2005) svéd operaénekesnő Richard Wagner és Richard Strauss drámai szoprán hangfekvésre írt szerepeinek ihletett, erőteljes hangú előadója volt.

Birgit Nilsson 1918. május 17-én született a svédországi Malmö közelében földbirtokos családban. 2005. december 25-én, 87 éves korában hunyt el.

Stockholmban végezte tanulmányait a királyi zeneakadémián, majd ugyancsak a svéd fővárosban debütált 1946-ban Carl Maria von Weber A bűvös vadász című operájában Agathe szerepében.

Az 1950-es évek első felében fedezték föl mint Wagner-heroinát. Nemzetközi áttörést 1951-ben ért el az angliai Glyndebourne-ban, ahol Mozart Idomeneójában Elektrát énekelte. Három évvel később vált világhírűvé a Bayreuthi Ünnepi Játékokon Wagner Lohengrinjének Elzájaként, attól kezdve törzsvendége volt a fesztiváloknak. A bayreuthi Festspielhausban Brabanti Elza és Izolda, Münchenben pedig Brünnhilde szerepében lépett föl. 1976-ig, énekesi pályafutása harmincadik esztendejéig Birgit Nilsson meghódította a világ valamennyi nagy operaszínpadát, főleg Wagner és Richard Strauss dalműveivel, de olasz operákban is nagy sikert aratott. Maria Callas mellett ő lehetett a második nem olasz operaénekes, aki a milánói Scala évadnyitó előadásában címszerepet énekelhetett: 1958-ban Puccini Turandotjában.

A bécsi operaközönség kedvence 1982-ben vett búcsút rajongóitól. A művésznőt 1954 és 1982 között a Bécsi Filharmonikusok kísérték fellépésein. Összesen 232 esten szerepelt a bécsi Staatsoperben, továbbá három koncerten és számos lemezfelvételen működött együtt a nagynevű együttessel.

Hosszú, három és fél évtizedes pályafutás után 1982-ben visszavonult a színpadtól, idejét az énekoktatásnak szentelte. Hazájában díj és múzeum őrzi nevét. Az egymillió dollár értékű Birgit Nilsson-díjat Plácido Domingo nyerte el első ízben. A legendás svéd szoprán halála előtt hozta létre alapítványát, amellyel a világ operajátszását kívánta támogatni.

A Birgit Nilsson-díjat énekes, karmester vagy együttes is elnyerheti, ha opera-, illetve oratórium-előadásban kiemelkedő és maradandó teljesítményt mutatott föl.