A Mikulás és a varázsdob (teljes rajzfilm)

Mikulásfalván egymást követik a furcsábbnál furcsább esetek. Hogy került bors a mézeskalácsba? Ki tüntette el az égről az északi fényt? És miféle vírus támadta meg a számítógépet éppen akkor, amikor már megoldódni látszott a rejtély?

A Mikulás már majdnem a végére ért az idei karácsonyi kívánságoknak, amikor kis manói a zsák alján különös firkát találnak egy megsárgult levélpapíron, alatta pedig egy titokzatos nevet: Bikfic.

Mikulás és a manók elindulnak, hogy megfejtsék a rejtélyes levelet, de a dolgok nem egészen úgy mennek, ahogy kellene.

Valaki egyfolytában borsot tör a Mikulás orra alá.

Vajon miért?

A neves finn illusztrátor, Mauri Kunnas karácsonyi története izgalmas és vidám kalandot ígér. 

Az eredeti címe: Mauri Kunnas-Tarja Kunnas: Joulupukki ja noitarumpu (és ugye mi már tudjuk, hogy Joulupukki nem más, mint a Lappföldön lakó Télapó vagy Mikulás…)

1996-ban bemutatott magyar-finn televíziós rajzfilm, amelyet Mauri Kunnas, Baksa Tamás és Hernádi Tibor írt és rendezett. Az animációs játékfilm producere Jussi-Pekka Koskiranta. A zenéjét Riku Niemi és Juha Tikka szerezte. A tévéfilm az Yleisradio, az Interpannonia Film, a Funny Film Danmarks, a Radio Norsk Rikskringkasting és a Sveriges Television gyártásában készült, a Sveriges Television forgalmazásában jelent meg. Finnországban 1996. december 24-én az Yleisradio csatornán, Magyarországon 1996. december 8-án az HBO-n vetítették le a televízióban.