Vox humana – Fábry-kiállítás a Brämer-kúriában

Ötven éve ért véget Fábry Zoltán stószi magánya. Belső tartása és a helyhez való elkötelezett hűsége tette őt még életében a szlovákiai magyarok egyik szellemi vezetőjévé. 2020. szeptember 30-án Fábry halálának 50. évfordulója alkalmából a pozsonyi Brämer-kúriában időszaki kiállítás nyílik.

A Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma és a Hagyományok és Értékek Polgári Társulás időszaki kiállítással tiszteleg Fábry Zoltán előtt.

Fábry Zoltán egy ellentmondásos kor ellentmondásoktól sem mentes tanúja volt, ám egész életét a humánum értékrendje vezette. Ebből a pozícióból harcolt – íróként, publicistaként – a fasizmus brutalitása, a jogfosztottság embertelensége és a sztálinizmus kultúraellenessége ellen. Az Európa-szerte bekövetkezett rendszer- és hangulatváltozással nemcsak a baloldali író életműve vált túlhaladottá, de Fábry „kisemberek” iránti elköteleződése, a „vox humana” harcos erkölcsisége is zavaró lett és kiveszett a köztudatból. Pedig neve és munkássága kisebbségi galaxisunk megkerülhetetlen része.

Nemcsak azért, mert kitartva szülőföldjén, a kisebbségi létben Fábry egy letűnt kor hiteles jelképe lett: a stószi őrhely – a vidéki idill közepén egy világszínvonalú könyvtárral – a szlovákiai kisebbség számára is kitárt ablak volt a világra.

A kiállítás 2020. szeptember 30-án nyílt, és 2021. január 30-ig lesz látható a pozsonyi Brämer-kúria első emeleti kiállító helyiségében. 

Helyszín: Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma, Brämer-kúria, Žižková 18., Pozsony

Videó forrása: Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma • Szekeres Éva és Lichtmannegger László filmje