Rodin

François-Auguste-René Rodin francia szobrászművész 180 éve született. Életteli, drámai, szenvedélyes megfogalmazású, érzelemgazdag szobrai a historizmus ellenpólusát képezik, művészete a modern szobrászat kiindulópontja.

A szimbolizmussal éppen oly sok szál köti össze, mint az impresszionizmussal. Legtöbb alkotását a Rodin Múzeum őrzi Párizsban, művei közül néhány látható a budapesti Szépművészeti Múzeumban is, szobrainak másolatai benépesítik az európai műveltséghez kötődő világot. S mindezt reménytelenül súlyos rövidlátásával küzdve érte el!

Vezető videó:

Az orosz születésű francia színész, Sacha Guitry 1915-ben örökítette meg a viszonylag újdonságnak számító filmfelvevőgépével a kor hírneves alkotóit.

Felvételein Auguste Rodin, Claude Monet, Edgar Degas, Pierre-Auguste Renoir mellett több, élete alkonyán járó művész megjelenik a 22 perc hosszúságú némafilmen, melynek címe Ceux de Chez Nous (Those of Our Land) volt.

A filmrészleten Rodin mindössze két évvel 1917-es halála előtt látható, amint a Hôtel Biron lépcsőin álldogál. Az épület ma már a Musée Rodinnak ad otthont. egy későbbi jelenetben az otthonában dolgozik egy szobron, kalapáccsal és vésővel a kezében, míg háttérben feltűnik a Gondolkodó szobra.