Jean-Calude van Damme 60

60 éves Jean-Claude Van Damme belga harcművész, színész, producer, forgatókönyvíró, történetíró, rendező, koreográfus. Legismertebb filmes alakításait akciófilmekben nyújtotta.

Színészi pályafutását statisztaként kezdte, majd az 1986-os Karate tigris 1. – Nincs irgalom című filmben debütált, mint negatív főszereplő. A nagy áttörést az 1988-as Véres játék című film hozta meg számára, ezután a 80-as évek végén és a 90-es évek elején a színész számos további akciófilmben szerepelt.

Van Damme 1992-ben vállalta el a Tökéletes katona című film főszerepét, amely bevétel szempontjából nagy sikert ért el és a későbbiekben több folytatása is született.

Az 1994-es Street Fighter – Harc a végsőkig után a színész pályafutása hanyatlásnak indult, filmjei nem váltották be a jegyeladási reményeket, és az 1999-es Tökéletes katona – A visszatérés című film megjelenését követően a színész kilenc évig nem került filmvászonra, filmjei csupán DVD-n jelentek meg. 2008-ban a részben önéletrajzi ihletésű JCVD – A Van Damme menet című, mozikban is vetített film hozta meg számára ismét a kritikai elismertséget.

2009-ben Van Damme a Tökéletes katona 3. – Egy új kezdet című filmben alakította a főszerepet. 2012-ben a színész The Expendables – A feláldozhatók 2. című filmben kapott negatív főszerepet és még ugyanebben az évben a Tökéletes katona-sorozat újabb részében, a Tökéletes katona: A leszámolás napja című filmben is feltűnik, akárcsak a 2015-ös Halálos melóban.