Hogyan szövi a pók a hálóját

A pókok szinte kizárólag ragadozó állatok. Zsákmányejtésük módszerei nagyon változatosak. Vannak pókok, amelyek gyors futással-ugrással szerzik meg táplálékukat, ismét mások lesben állva várnak áldozatukra. Legismertebb zsákmányszerző eszközük azonban a „pókháló”, amely alkalmas helyen kifeszítve hatékony csapdaként működik, és biztosítja a hálókészítő vadász megélhetését. A hálókészítés helye és módja igen változatos lehet.

Legfeltűnőbbek azok a nagyméretű hálók, amelyeket a pókok a magasabb növényzet közé feszítenek ki, és ezekkel a röpülő vagy ugró rovarokat ejtik zsákmányul. Ezek lehetnek szinte szabályos kör alakúak, de lehetnek ernyő vagy baldachin alakúak is, amelyek más és más mozgásmódú rovarok elfogására alkalmasak. Más pókok a talaj felszínére, a talajba vagy kövek közé szövik hálóikat, ezekkel a talajon mászkáló apróbb lényeket, többnyire ízeltlábúakat ejtik zsákmányul.

A pókháló általában többféle típusú fonálból áll. Legnagyobb részét olyan, szilárd és nagyon ellenálló fonalak alkotják, amelyek biztosítják a háló-„építmény” tartását, alakját. Vannak azonban speciális fonáltípusok is, amelyek kizárólag a zsákmányszerzést szolgálják. A legismertebb az, amelyet „szövőfonálnak” nevezhetünk. Az így zsákmányoló pókoknak szövőlemezük van az utótest végén, és ún. szövőfésűjük a hátsó lábpáron.

A hálóba került, és általában már egy igen gyors harapással megbénított áldozatot rendkívüli sebességgel ezzel a nagyon sűrű, gyapjúszerű szövedékkel fonják körbe, ahonnan már nem tud szabadulni. Így”dolgoznak” pl. közismert keresztespókjaink (Agriopidae). Más táplálékszerző stratégiát folytatnak azok a pókok, amelyek hálóikba speciálisan ragacsos „fogófonalakat” építenek be.

Egyes ernyő alakú hálók, pl. az ún. törpepókok (Theridiidae) hálói a talajhoz éppen ilyen fogófonalakkal vannak rögzítve. Ha a talaj felszínén mászkáló apró ízeltlábú tapad ezekhez a fogófonalakhoz, akkor az áldozat vergődése következtében ezek a fonalak a talajfelszínről felválnak, és a beléjük gabalyodott zsákmányt a hálóba felemelik.

További hasonló témájú videók