SMS-ben értesítenek minden állampolgárt a koronavírusról

SMS-ben értesítenek minden mobiltelefonnal rendelkező állampolgárt a koronavírussal kapcsolatos teendőkről, de a rövid üzenetet sokan félreértik.

Dolezite! Pre koronavirus nechodte k lekarovi osobne,ak to nie je nutne.Vyuzite predpisovanie liekov cez e-recept,liek si vyzdvihnete v ktorejkolvek lekarni.

Dolezite! V suvislosti s koronavirusom upozornujeme,aby ste pri podozreni kontaktovali lekara len telefonicky.K dispozicii su infolinky a cislo +421800221234.
Az üzenet lényege az, hogy aki krónikus betegségre kap rendszeresen gyógyszert az orvosától, az semmi esetre se menjen be a rendelőbe felíratni magának a gyógyszert. Intézze a dolgot telefonon vagy elektronikusan.  A gyógyszer kiadásához a patikában nem kell bemutatni a papírra nyomtatott vagy írt receptet, azt a gyógyszertárak a személyazonossági igazolvány vagy a biztosítókártya száma alapján elektronikusan megtalálják az eZdravie rendszerben.   
 
Aki úgy gondolja, hogy megfertőződött a koronavírussal, az se menjen emberek közelébe. Telefonon jelentse be az állapotát, és a mentősök kimennek, megvizsgálják – ha szükséges, kórházba szállítják. Ha valaki úgy gondolja, hogy megfertőződött, de nincsenek tünetei, vonuljon önkéntes karanténba.
 

Így állítsunk fel önkéntes házi karantént

Egyre több helyen javasolják világszerte, hogy vonuljon önkéntes házi karanténba, aki olyan emberrel érintkezhetett, akiről bebizonyosodott, hogy megfertőzte az új koronavírus. Hazánkban leginkább a szomszédos országok, így Ausztria, Csehország, Magyarország, Lengyelország és Horvátország, valamint az európai gócpontnak számító Olaszország területéről érkezőknek, az ott az elmúlt hetekben megfordultaknak érdemes megfontolniuk, hogy vállalják az önkéntes izolációt. Ennek főképp az a jelentősége, hogy akkor is fertőzhet valaki, ha épp még tünetmentes (nem köhög, nincs láza stb.), mivel a SARS-CoV-2 vírusnak is van lappangási ideje, ami akár 14 nap is lehet. Ezért kell legalább két hétig tartania minden önkéntes karanténnak.

További hasonló témájú videók