Meddig él a koronavírus?

A Journal of Hospital Infection (a kórházi fertőzések folyóirata) hasábjain tették közzé az alábbi táblázatot, amelyben azt mutatják be, hogy milyen felületen meddig életképes, azaz fertőzésképes a vírus. Nem a mostani vírust tesztelték, hanem a korábbi koronavírusokat vizsgáló tanulmányokat összegezve állapították meg, hogy míg például alumínium felületeken egyes vírustörzsek már két óra alatt elpusztulnak, más felületeken, például bizonyos műanyagokon akár kilenc napig is eléldegélnek. A papírral is megeshet, hogy a kórokozók 4–5 napig megmaradnak rajta.

Táblázatukban elég nagy különbségeket gyűjtöttek ki a korábbi munkákból a kutatók, ami nyilván arra utal, hogy az emberre veszélyes és korábban ismert többféle koronavírus-törzs (hozzáértők kedvéért: SARS, MERS, HCoV) túlélőképessége eltérő. A skála néhány órától a műanyagokkal kapcsolatban említett kilenc napig terjed.

(Más kérdés, hogy az állatokat megbetegítő koronavírusok 28 napig is életképesek.) Az még kutásra vár, hogy a mostani, a Covid-19-et okozó mikroba (a SARS-CoV-2) hol áll ezen a skálán.

Amíg ez kiderül, remélhetjük, hogy nem lóg ki nagyon (Kampf és társai is ezzel a feltételezéssel zárják összegzésüket), és nem éli túl a kínai utazást, amellyel példálóztunk.

 

A cikk:

PIIS0195670120300463

Kapcsolódó:

A koronavírusok