78 éves korában elhunyt Pavel Vilikovský

78 éves korában elhunyt Pavel Vilikovský prózaíró, műfordító és publicista. Pavel Vilikovský az egyik legjelentősebb és legelismertebb kortárs szlovák prózaírók egyike volt. Mintegy húsz műve jelent meg, ebből hét magyar fordításban is. Kétszer nyerte el a legnagyobb presztízsű szlovák irodalmi díjat, az Anasoft literát. A szlovák posztmodern irodalom vezéralakjaként tartják számon, vagy, ahogyan itthoni irodalmi berkekben elterjedt róla: Pavel Vilikovský a szlovákok Esterházyja.

Folyamatosan jelen volt a magyar irodalomban: könyveivel, folyóiratokban megjelenő írásaival, róla szóló ismertetésekkel, irodalmi rendezvényeken személyes jelenlétével is. Támogatta a közép-európiság gondolatát, mondván: „úgy érzem, van bennünk valami közös”. Egy igazi ember története című regénye a K4 közép-európai könyvsorozat első köteteként 2014-ben egy időben négy nyelven látott napvilágot.

________________

A Kalligram Könyv- és Lapkiadó 2012 májusában az Ifjú Szivek székházában mutatta be az ünnepi könyvhétre szánt kiadványait. A videón Pavel Vilikovský: A gonosz önéletrajza című művének ismertetése látható, melynek fordítója Hizsnyai Tóth Ildikó volt. Bemutatja: Papp-Zakor Ilka. A Kalligram-est házigazdája Ágoston Attila volt.

Kapcsolódó:

Pavel Vilikovský: Első és utolsó szerelem (Litera irodalmi portál)

Pavel Vilikovský: A gonosz önéletrajza (Litera irodalmi portál)

Pavel Vilikovský: Kutya az úton (Librarius)

Pavel Vilikovský: Egy igaz ember története (Litera irodalmi portál)

További hasonló témájú videók