Tanmese a befogadás göröngyös útjáról

Egy kis hollandiai, pontosabban fríz, elszigetelt falu lakói, akik nyitottak korunk társadalmi problémáinak megoldására, egy napon úgy döntenek, hogy közös erővel vesznek egy házat egy sokgyermekes, szír menekült család számára, azaz befogadják őket szigorú közösségükbe. Ahogy múlik az idő, kiderül, hogy a család és a falubeliek elvárásai különbözőek. Egy évnyi próbálkozás után a család úgy dönt, hogy egy nagyobb városba költözik, két legidősebb, tinédzser fiuk viszont maradni szeretne. Sikerül-e vajon nekik az elvárásoknak megfelelni? A világtörténelem egy kis falura vetítődik.

RENDEZŐ: Pau Ortiz
PRODUCER: Janneke Doolaard
OPERATŐR: Hans Bouma
VÁGÓ: Murk-Jaep van der Schaaf

Ország: Hollandia
Eredeti nyelv: Holland
Megjelenés éve: 2018

Pau Ortiz (1982, Barcelona) katalán rendező az Al otro lado del muro (2017), 13 maneras de quedarse solo (2014), 13 maneres de quedar-se sol (2012) filmjeiről ismert.

Érdekesség:

A BIDF szervezői a Magyar Kulturális Antropológiai Társaság (MAKAT) elnökeként kértek fel arra, hogy a 2020-as Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon Pau Ortiz ’Például Ők’ című filmjének civil nagykövete legyek. Miután megnéztem a filmet, nem kellett sokáig gondolkodnom. Ortiz, egy Magyarországon elképzelhetetlen témával foglalkozik. Egy hollandiai kis falu lakói örökbe fogadnak egy szíriai menekült családot…

Habár a család nagy része egy év múlva tovább költözik, két, már nagykorú fiú a maradás mellett dönt. A Például Ők nem politizál, nem mond véleményt, hanem művészkedés, idealizálás, démonizálás és ítélkezés nélkül láttatja a történet valós szereplőit, a háttérben húzódó érzelmi feszültséget, vágyakat, félelmeket. Akit egy kicsit is érdekel, hogyan változik körülöttünk a világ, annak csak ajánlani tudom. Akit pedig nem érdekel, annak még inkább.

További hasonló témájú videók