Lakható bolygó (búvároknak)

A TESS űrtávcső segítségével július legvégén egy 31 fényévre lévő exobolygót találtak, amely ráadásul lakható is lehet. találtak a szakemberek. Most újabb ideális bolygóval gazdagodott a katalógus, amely egy mintegy 100 fényévre lévő rendszerben kering saját csillaga körül.
Maga a csillag a Nap tömegének mintegy 40 százalékával rendelkezik, felszíni hőmérséklete éppen fele annak, és míg a hozzá legközelebb keringő bolygó méretét tekintve csaknem megegyezik a Földdel, ez mindössze 10 nap alatt tesz meg egy teljes kört. A sorrendben második családtag 2,6-szor nagyobb a Földnél, ennek keringési ideje 16 nap, a harmadik példány azonban már a lakható zóna belső peremén tartózkodik, ami lehetőséget ad az élet megjelenésére.

Videó: Event Horizon

A rendszer kapcsán először egy korábbi hibát kellett kijavítani, amely miatt a csillag jóval nagyobbnak és forróbbnak tűnt, ezt követően azonban egyértelművé vált, hogy az említett bolygó, amely a TOI 700 d nevet kapta meg, akár még lakható is lehet. A NASA JPL szakemberei ehhez hozzátették, hogy a Spitzer-űrtávcső segítségével gyorsan visszaigazolták az adatokat, vagyis az M-típusú törpecsillag harmadik kísérője valóban ideális jelölt. 11 hónapnyi megfigyelés alatt nem láttak nagyobb kitörést (a fényesség hirtelen megnövekedését), ez szintén okot adott a reménykedésre, hiszen így stabilabb körülmények uralkodhatnak a bolygón, a légkör és a felszín megfigyelése pedig könnyebb feladatnak bizonyul majd.

Az égitest egyébként alig 37 nap alatt kerüli meg csillagát, ennek felszínét pedig a Föld esetében mért energia nagyjából 86 százaléka éri el, viszont mindhárom bolygó folyamatosan ugyanazon oldalát mutatja a csillag felé, vagyis az időjárási viszonyok drámai módon eltérhetnek az általunk megszokottaktól.

A kutatók egy része egy óceánnal borított bolygót képzel el, a további következtetések levonásához azonban részletes adatokra lesz szükség a felszínt illetően, erre pedig még várnunk kell. (Via SG.hu)

Videó: NASA Goddard

 

Kapcsolódó:

Találtak egy új, Föld-méretű bolygót, a lakható zónában van