George Orwell (1903–1950)

70 éve hunyt el a világirodalom legnagyobb hatású politikai szatirikus írója, George Orwell angol író, kritikus, újságíró. Legnagyobb hatású műve az 1984 (eredeti címén Nineteen Eighty-Four) szatirikus politikai regény és szerelmi történet – olyan disztópia (negatív utópia), 

amelyben a felügyelő állam tökéletes alkalmazkodást követel a polgároktól hazugságokkal, félelemkeltéssel és kegyetlen büntetésekkel. 

Az 1949-ben kiadott mű Orwell legnépszerűbb munkája, és az „orwelli” jelzőt ennek világára használjuk. Sok nyelvre lefordították; magyarul először a „Magyar Október” Szabadsajtó adta ki Antal György fordításában, 1984-ben, majd Szíjgyártó László fordításában az Európa Könyvkiadó 1989-ben.

Számos eleme vált szállóigeévé, főként az elnyomásról és a diktatúrákról írtak. Az 1984 vezette be a mindenlátó Nagy Testvér alakját, a közismert 101-es szobát, a Gondolatrendőrséget, amely teleképeket használ (olyan televíziót, amely kamerát tartalmaz, és a Párt minden tagjának lakásában, majdnem az összes szobában megtalálható), valamint az újbeszél nevű fiktív mesterséges nyelvet.

„A hatalom abban rejlik, hogy az emberi lelkeket darabokra tépjük, s aztán olyan új alakba rakjuk össze, amilyenbe akarjuk.”

 

Élete képekben:

https://www.youtube.com/watch?v=V4s9pdL7tpA

Az utolsó interjú George Orwellel:

 

További hasonló témájú videók