Anna Karina is elment

80. életévében meghalt Anna Karina francia színész, modell, filmrendező, az új hullám képviselője. Karrierjét Dániában kezdte, ahol kabarékban énekelt, dolgozott modellként, reklámokban szerepelt. 14 évesen megjelent egy olyan dán rövid filmben, ami később díjat nyert Cannes-ban. Táncot és festészetet tanult, és egy ideig festményeinek eladásából élt. 17 évesen, 1958-ban Párizsba költözött, ahol találkozott Pierre Cardinnal és Coco Chanellel. Modell karrierje csúcsán figyelt fel rá Jean-Luc Godard. Az első filmszerepe Guy Debord rendezte On the Passage of a Few Persons Through a Rather Brief Unity of Time volt.

Godard életrajzírója, Colin Macabe szerint, Godard a bemutatkozó játékfilmjének szereplőválogatása közepén látta meg Annát a Palmolive egy sorozatában. Godard egy fontos meztelen részt ajánlott fel neki a filmben, de ő visszautasította. Ez a szerep később nem jelent meg a filmben.

1961-ben Az asszony, az asszony című filmjéért megkapta Berlini Nemzetközi Filmfesztivál díját, de filmes karrierje nem csupán Godard filmjeire korlátozódott. Ebben az évben feleségül ment Jean-Luc Godardhoz.

A színészet mellett énekléssel is foglalkozott, az 1960-as évek elején Sous le soleil exactement és a Roller Girl című dallal aratott nagy sikereket. Ezután felvett egy albumot, majd hangversenykörútra ment.

Írt, vezényelt és főszerepet játszott a Viktóriában, egy zenés autós moziban, filmezett Montréalban, Quebecben és Saguenayben-Lac-St-Jean-ban, 2007-ben.

Godard után háromszor ment férjhez: második férje, Pierre Fabre (1968–1973), szövegkönyvíró-színész, harmadik Daniel Duval (1978–1981) színész-igazgató és a negyedik Dennis Berry igazgató (1982–1994).

Videó: Vivre sa vie – Trailer (Jean-Luc Godard, 1962)