Vladimír Menšík (1929–1988)

90 éve született Vladimír Menšík cseh színész. A II. világháború alatt a brünni fegyvergyárban dolgozott, majd a háborút követően műszaki középiskolába járt, s közben fellépett egy amatőr színtársulattal is. A 40-es évek végén a brnói gépgyárban kapott állást, később pedig a Janáčkova Akademie Múzických Umění nevű intézményben tanult. Habár sok lehetőséget kapott a színházi játékra, vágyódott a film világa után, de azért időnként vissza-visszatért a színházhoz is.

Az 50-es évek közepén kezdett filmezni, majd 1958-ban szerződést kötött a Barrandov stúdióval, és mintegy harminc év alatt több mint százötven (egyes adatok szerint mintegy kétszáz) alkotásban szerepelt. Gyakran szerepelt filmvígjátékokban, elsősorban a komikusi szerepei kapcsán vált ismertté és népszerűvé, ennek ellenére kitűnően alakított tragikomikus és drámai figurákat is.

Sokat dolgozott a televízió számára is, olyan sorozatokban szerepelt, mint a Kórház a város szélén vagy a Tau bácsi, nem mellesleg rendszeresen volt a szilveszteri műsorok konferansziéja. Halála előtt két nappal még fellépett egy televíziós műsorban. 1988. május 29-én hunyt el.

Filmjei.