David Ojsztrah – a 42516. számú kisbolygó névadója

45 éve halt meg David Ojsztrah ukrán származású hegedűművész, a 20. század egyik legnagyobb hegedűművésze, Igor Ojsztrah édesapja.

David Ojsztrah 1908. szeptember 30-án született Odesszában, és 1974. október 24-én halt meg Amszterdamban, egy olyan koncertkörúton, ahol nem csupán hegedűművészként, hanem karmesterként is tapsolhatott neki a publikum. 

Számtalan hanglemezfelvételen közreműködött, kiváló sakkozónak számított, róla nevezték el a 42516. számú kisbolygót, Aram Hacsaturján, Dmitrij SosztakovicsSzergej Prokofjev dedikálták neki darabjaikat.

David Ojsztrah ötévesen kezdett hegedülni, 18 évesen pedig az odesszai szimfonikus zenekar szólistája volt, de moszkvai, azaz országos karrierje viszonylag későn, a harmincas évek elején indult el, amikor megnyerte az össz-szovjet hegedűversenyt. Ezt követték nemzetközi versenyek sikerei, de a karriert megakasztotta a II. világháború.

Ezalatt a Szovjetunióban több hangversenyt is adott, egyik emlékezetes koncertjén 1942 telén a körülzárt Leningrádban farkasordító hidegben adta elő Csajkovszkij D-dúr hegedűversenyét.

1949-ben lépett fel először Magyarországon, a magyar közönség ezt követően több alkalommal élvezhette játékát. Az ötvenes évektől a nyugati pódiumokon is rendszeres vendég volt szólistaként, kamaramuzsikusként – egyik állandó partnere a precizitásáról híres Szvjatoszlav Richter volt –, később karmesterként.

Ojsztrah barátai közé tartozott Jean Sibelius, Ormándy Jenő, Kodály Zoltán és Yehudi Menuhin is, akivel 1945-ben játszott egy koncerten. 

(Forrás: Papageno.hu)

További hasonló témájú videók