https://youtu.be/9iTi1SfJ3vc

A legjobb független film lett „A pásztor” (18+)

lllés László független filmes rendező egy második világháborús drámát készített „A pásztor” címmel a szombathelyi Weöres Sándor Színház színészeivel, Jordán Tamással, Horváth Ákossal, Endrődy Krisztiánnal. Az alkotás már eddig is több díjat nyert, a legfrissebb ezek közül pedig a Los Angeles Film Awards (LAFA) elismerése.

A filmben nyújtott alakításáért júliusban Jókai Ágnesnek ítélték oda a Skandináv Nemzetközi Film­fesztivál legjobb színésznőnek járó díját.

A díjkiosztón ugyanis „A pásztor” a legjobb független film díját kapta meg, a rendező (Illés László) és a film zenéje pedig a zsűri különdíját nyerte el. Csupán azt nem lehet tudni még mindig, hogy a hazai közönség mikor láthatja a – most már – sikerfilmet, a forgatáskor tavaszi díszbemutatóról volt szó, viszont még mindig nincs meg a magyarországi vetítés időpontja. 

A dráma története az Őrségben játszódik. Főszereplője, a helyi pásztor, akinek elhunyt a felesége, majd egyetlen lányával is végeznek a náci katonák. A trauma után a pásztor úgy dönt, hogy annyi zsidó életét fogja megmenteni, amennyit csak tud. Egy nap, mikor kihajtja a nyájat, észreveszi, hogy a nácik deportálás elől menekülő zsidó rabokat üldöznek. A gyilkolást csak egy lány éli túl. Az idős pásztor úgy dönt, védelme alá veszi és megmenti a lányt, akinek múltjáról egyre többet tudunk meg, ahogy halad a cselekmény.

A film öt hónap alatt készült el, ami szinte példátlanul gyors, és mindössze nyolc forgatási napon. A filmkészítés folyamatát ráadásul nem könnyítette meg, hogy a kilencven perc mindössze 15 hosszú jelenetből áll, van olyan snitt, amely csaknem tízperces. A jeleneteket felvétel előtt többször lepróbálták, hiszen a színészeknek szabályos koreográfiát kellett megtanul­niuk, mindenkinek tudnia kellett: mikor hova áll, merre néz, mikor szólal meg. A felvételeket bonyolította, amikor pirotechnikát is bevetettek, vagy amikor a kamera a felvétel közben 360 fokban körbefordult.

Forrás: Nyugat.hu, KEMMA

További hasonló témájú videók