Aristide Maillol

75 éve halt meg Aristide Maillol katalán származású francia szobrász, festő és grafikus. Auguste Rodin után a francia szobrászat nagymestere volt. Főbb művei: Az éjszaka és az Ülő nő című szobrai.

Így épült a Rippl-Rónai és Maillol kiállítás (2014)

Egyik éjjel az Oroszlános Udvarra begördült a kamion. Párizsból érkezett, 15 faládával, bennük Aristide Maillol és Rippl-Rónai József alkotásaival. A legnehezebb negyed tonnányi volt, egy bronz relief Mailloltól. A legnagyobb kuriózum pedig a tárlaton látható Rippl-Rónai fő mű, melyet 1899-ben Aristide Maillolról festett.
 
A párizsi Musée d’Orsay gyűjteményéből érkező alkotást utoljára csaknem nyolcvan éve, 1936-ban láthatta a magyar közönség. A kurátor és munkatársai, a francia kurírok, a restaurátorok, a műtárgymozgató technikusok napokon keresztül építették a kiállítást. A földön mindenhol Maillol és Rippl festmények szivaccsal a falnak támasztva. Soha együtt, így kiállítása nem volt még a két művésznek, akik legendásan jó személyes kapcsolatban voltak egymással.
 
Két korszakalkotó művész: egy festő és egy szobrász. Egy magyar és egy francia: Rippl-Rónai József és Aristide Maillol – egy legendás művészbarátság története képekben a RIPPL-RÓNAI ÉS MAILLOL – Egy művészbarátság története című kiállításon.
 
Rippl-Rónai József legalább annyira nagy hatást gyakorolt a modern magyar művészetre, mint Aristide Maillol a modern európai szobrászatra. A kiállítás e két nagy hatású művész barátságát és kapcsolatuk művészi dokumentumait állította a középpontba.
 
A kiállítás kurátora Földi Eszter, a Magyar Nemzeti Galéria Grafikai Gyűjteményének vezetője volt.
A videót készítette: Rieger Johanna © ART BUBBLE MEDIA The film is supported by Canon Hungária Kft.
 

Forrás: Magyar Nemzeti Galéria

___________________
Videó: A művész és modellje, az orosz Dina Vierny

Kapcsolódó:

Maillol hatása