Nyugalomba vonul a Spitzer

 

Jövő január 30-án nyugdíjba vonul a NASA hosszú ideje működő űrtávcsöve, a Spitzer, amelynek számos remek felvételt köszönhet az emberiség. A hírről az Astronomy mellett a magyar csillagászati portál, a csillagaszat.hu is beszámolt.

A Spitzer 2003-ban kezdte meg működését, és azóta is szüntelenül dolgozik, tanulmányozza az univerzumot. Fő erőssége az úgynevezett hideg objektumok mint a ködökben és galaxisokban rejlő gáz ragyogásának fotózása. A távcsőnek saját YouTube-csatornája van, amelyen többek közt működése is látható:

A Spitzer két távcsöve a hűtés hiánya miatt már korábban üzemképtelenné vált, így mostanság már csak egy műszer működik a fedélzetén, de az is van annyira hatékony, hogy úttörő eredményekhez szolgáltasson adatokat.

A NASA ennek ellenére elérkezettnek látta az időt, hogy a mára elöregedett űreszközt leállítsa, s ezzel nyugdíjba küldje a sok ideje szolgáló teleszkópot.

Már a dátumot is tudni: 2020. január 30.

A Spitzer nyugdíjazásáig persze rengeteg idő van még hátra, ez alatt pedig számos nagyszerű felvételt készíthet. Az egyedüli probléma, hogy a távcső mindössze 2,5 órán át tud kapcsolatban lenni a Földdel, ezután ugyanis újra a Nap irányába kell fordulnia, hogy akkumulátorait feltöltse. A szakértők szerint ez az időablak ráadásul a szerkezet távolodásával egyre csak rövidül.

(Forrás: HVG)