Rafael Jeroným Kubelík (1914–1996)

Rafael Jeroným Kubelík magyar-cseh származású karmester, zeneszerző, a Prágai Tavasz nemzetközi zenei fesztivál alapítója 105 éve született. Kivételesen érzékeny művész, afféle idealista zenész volt.

Apja, Jan Kubelik híres hegedűművész, anyja magyar grófnő volt. A prágai konzervatóriumban hegedűtanszakra járt, zeneszerzést és vezénylést tanult. Közben koncerteken apját kísérte zongorán, mert ezen a hangszeren ötéves kora óta játszott.

Alig volt 19 éves, amikor első hangversenyét vezényelte Prágában. 1936-ban a Cseh Filharmonikusok karmesterévé, 1942-től művészeti vezetőjévé nevezték ki, 1939-41 között a Brnói Opera zenei igazgatójaként is dolgozott. A világháború után, 1946-ban részt vett a Prágai Tavasz – mára már nemzetközivé vált – komolyzenei fesztivál elindításában. Ő vezényelte a rendezvény első nyitó koncertjét is.

Tiltakozásul a kommunista hatalomátvétel ellen, 1948-ban lemondott vezető karmesteri tisztségéről, és külföldre menekült. Angliába ment, majd 1950-től az Egyesült Államokban élt, ahol három éven keresztül vezette a Chicagói Szimfonikusokat. 1955-ben visszatért Angliába, 1958-ig a londoni Covent Garden zenei igazgatójaként küzdött az operák angol nyelvű előadásáért. Végül Svájcban telepedett le, ahol 1967-ben megkapta a svájci állampolgárságot is. 1961-1979 között a Bajor Rádió szimfonikus zenekarának vezető karnagya, 1973-74-ben a New York-i Metropolitan Opera zeneigazgatója volt.

A „hirtelen feltörő érzelmek zenészének” és „merész alkotónak” nevezett, romantikus karmester számos szimfonikus művet, kamarazenét, kantátát, továbbá három rekviemet és öt operát is komponált.

Az 1989-ben kezdődő csehszlovákiai rendszerváltozás idején, a bársonyos forradalom után, 1990 májusában tért vissza ismét Csehországba. Bár betegsége, súlyos ízületi gyulladása miatt egyre ritkábban vállalt fellépéseket, az 1990-es Prágai Tavaszon – a születő demokrácia hajnalán – újra a karmesteri pulpitusra lépett, hogy a Cseh Szimfonikus Zenekar élén Smetana Hazám című szimfonikus költeményével köszöntse újra a prágai közönséget. (Hagyományosan mindig ezzel a darabbal nyitják meg a Prágai Tavaszi fesztivált.)

Kubelik 1996. augusztus 11-én hunyt el a svájci Luzernben. Hamvait szülőhazájában, Prágában, apja sírhelye mellett helyezték örök nyugalomra a vyšehradi nemzeti sírkertben.